Burgemeester Tjapko Poppens en Tijs van Lieshout, commandant Brandweer Amsterdam-Amstelland ondertekenen de Dienstverleningsovereenkomst Gemeentelijke Bluswatervoorzieningen.
Burgemeester Tjapko Poppens en Tijs van Lieshout, commandant Brandweer Amsterdam-Amstelland ondertekenen de Dienstverleningsovereenkomst Gemeentelijke Bluswatervoorzieningen. Eigen foto

Bluswatervoorziening in Amstelveen is weer op orde

14 november 2019 om 15:15 Brand

AMSTELVEEN Gemeente en brandweer hebben alle eventuele problemen met bluswatervoorziening in Amstelveen opgelost. Dat is gebeurd naar aanleiding van de brand in de Urbanuskerk in september 2018. Bij het blussen bleek een aantal brandkranen defect of moeilijk vindbaar, en dat moest worden opgelost. 

Dit jaar heeft de gemeente alle brandkranen gecontroleerd en waar nodig hersteld. Daarnaast heeft de gemeente maatregelen genomen om de bluswatervoorzieningen op orde te houden. Zo heeft zij de verantwoordelijkheden en werkprocessen in de organisatie beter vastgelegd en de afspraken met de regionale brandweer en waterleidingen geactualiseerd.

VERBETERPUNTEN Dat blijkt uit de totaalrapportage Brandweerkranen Amstelveen die op 26 november in de Commissievergadering ABM wordt besproken. In het rapport laat de gemeente zien hoe zij en brandweer Amsterdam-Amstelland invulling hebben gegeven aan de verbeterpunten uit het Inspectierapport over de brand van de Urbanuskerk.

Na de brand hebben de toenmalige burgemeester en de toenmalige commandant van Regionale Brandweer Amsterdam-Amstelland de Inspectie Justitie en Veiligheid verzocht de bestrijding van de brand te onderzoeken, specifiek gericht op de waterwinning tijdens het incident. Doel van het onderzoek was de problemen met de bluswatervoorzieningen in kaart te brengen en te leren van dit incident.

AANBEVELINGEN Op 23 april 2019 bood de Inspectie haar rapport aan de burgemeester en de brandweercommandant aan. Het rapport bevat aanbevelingen aan gemeente, brandweer, waterleidingbedrijven en de veiligheidsregio om de bluswatervoorzieningen te verbeteren en op peil te houden.

De gemeente is verantwoordelijk voor toereikende bluswatervoorzieningen. Direct na de brand heeft de gemeente alle 2.257 brandkranen in Amstelveen laten controleren. Inmiddels zijn de brandkranen gerepareerd en vindbaar en is een regisseur brandkranen aangesteld. Belangrijke aanbeveling uit het Inspectierapport is meer sturing en regie op de bluswatervoorzieningen te krijgen en processen in de organisatie beter te borgen. De gemeente heeft kritisch gekeken naar taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden en daar nieuwe afspraken over gemaakt en vastgelegd.

INFORMEREN Volgens burgemeester Tjapko Poppens, verantwoordelijk voor brandweerzorg, is het belangrijk dat de bluswatervoorzieningen op orde zijn en blijven. "Dat betekent regelmatig controleren en elkaar goed informeren. Afgelopen periode leert ons dat bereikbaarheid van brandkranen permanente aandacht vraagt. Met de afspraken die we hebben gemaakt met de brandweer en de waterleidingbedrijven, hebben we dit nu goed geborgd."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie