Afbeelding
Pixabay

Aanpak van verouderde wijken in overleg met bewoners

11 november 2019 om 17:00 Wonen

AMSTELVEEN De gemeenteraad heeft op 6 november ingestemd met het voorstel van onder meer PvdA, VVD en D66 om te beginnen met plannen voor stadsvernieuwing. Al een tijd geleden is afgesproken om 3 miljoen per jaar te reserveren voor het opknappen van verouderde wijken, nu is het volgens de raad tijd om aan de slag te gaan met stadsvernieuwing. De Amstelveense politiek wil niet van bovenaf bepalen wat er moet gebeuren, maar in gesprek gaan met de mensen waar het om gaat. 'Een eerste stap is om met elkaar een gezamenlijk beeld te vormen wat stadsvernieuwing precies inhoudt en hoe we dat in Amstelveen willen invullen. Dat is de eerste stap die nu gezet wordt.'

Sommige wijken in Amstelveen moeten echt opgeknapt wordenAmstelveen heeft diverse wijken uit de periode 1950-1970. Destijds zijn die volgens de nieuwste inzichten gebouwd, maar inmiddels zijn ze op punten behoorlijk verouderd. Niet alleen zijn veel huizen slecht geïsoleerd en dus niet duurzaam, maar er is ook veel versleten na meer dan 50 jaar. Ook de openbare ruimte en de voorzieningen in de wijken raken aan het einde van hun levensduur. 'Het is natuurlijk niet zo dat alles in een keer uit elkaar valt, maar er moet wel wat gaan gebeuren,' stellen de politieke partijen. "Amstelveners moeten zeker kunnen zijn van prettig en betaalbaar wonen. Dat gaat niet vanzelf, sommige wijken moeten echt opgeknapt worden," aldus PvdA-raadslid Arnout van den Bosch.

Stadsvernieuwing is een breed begrip, met soms grote gevolgen. Het kan inhouden dat een wijk, met de huizen daarin, wordt opgeknapt, maar soms is sloop en nieuwbouw de enige oplossing voor grotere problemen. 'Dat doe je niet zomaar. Het woongenot van bewoners wordt er direct door geraakt. Draagvlak is dus cruciaal,' aldus de partijen.

Op zoek naar een of twee gebieden waar vernieuwing nodig is"De komende tijd gaan we opzoek naar één of twee gebieden waar stadsvernieuwing het meest noodzakelijk is. Bij succes in deze wijken of buurten kunnen we het ook in andere gebieden gaan uitvoeren," aldus D66-fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven:

De komende tijd wordt gewerkt aan een gezamenlijke visie op stadsvernieuwing. Verschillende partijen hebben daarbij verschillende invalshoeken. D66 zet met name in op verduurzaming van de bestaande woningvoorraad en realisatie van meer middeldure huur- en koopwoningen, de VVD vindt gevarieerde wijken en realisatie van middeldure koopwoningen belangrijk en de PvdA richt zich op behoud van tenminste het zelfde aantal sociale huurwoningen zodat alle huidige bewoners zeker kunnen zijn van een betaalbare woning in hun vertrouwde wijk.

Die verschillende belangen zijn volgens de drie partijen niet per se tegenstrijdig, er moet een goede balans gevonden worden. De komende tijd gaan daarvoor de plannen gemaakt worden. Dan wordt ook duidelijk welke wijken als eerste aangepakt gaan worden. "Dit doen we beheerst en in goed overleg met inwoners en lokale ondernemers," aldus Arjan Gerritsen (VVD).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie