Annelotte bij de Bosbaan, waar ze vooral richting de zomer veel traint.
Annelotte bij de Bosbaan, waar ze vooral richting de zomer veel traint. Naomi Heidinga

Sporttalent Annelotte Maitland op weg naar wereldtop roeien

9 november 2019 om 11:00 Overig Sporttalenten

AMSTELVEEN Annelotte Maitland is twee jaar geleden van Gouda naar Amstelveen verhuisd. De vijftienjarige is fanatiek roeister. Dat doet ze nog maar vier jaar, maar in die tijd is ze uitgegroeid tot talent. Deze zomer kwam ze voor het eerst uit voor ons land in de' vier', tijdens een wedstrijd in Italië.

Een beetje zenuwachtig is ze wel, voor het interview. "Maar het hoort erbij, toch?" Ze ontspant wat als ze over het roeien begint te vertellen. Vier jaar geleden koos ze voor het roeien, ze volgde daarmee het voorbeeld van haar zus. Naast het roeien deed ze vrij fanatiek aan hockey. Twee jaar geleden besloot ze daar mee te stoppen. Met meerdere keren in de week trainen bleef er te weinig tijd voor een tweede sport over.

Ze roeit bij Willem III, een vereniging in Amsterdam. Zoals gezegd, ze traint zes keer in de week. Een aantal trainingen bestaat uit krachttraining of extensieve duur. "Dat is niet zo leuk, maar wel heel goed voor de conditie." Het seizoen bepaalt hoe vaak erop het water wordt getraind. "In de winter is het veel vroeger donker, dan trainen we doordeweeks binnen. Alleen in het weekend gaan we dan het water op." De watertrainingen vindt ze het leukste, al is het niet altijd een pretje om in weer en wind in een boot te zitten. "Als het koud is, hebben we tot wel vijf laagjes aan. Dat maakt het lastig bewegen."

UITLEVEN Wat er zo leuk is aan het roeien? Ze vindt het lastig uitleggen. "Het heeft met het water te maken, denk ik. En ik kan me volledig in de sport uitleven."

Ze traint meestal in een skiff, een eenpersoonsboot. Maar het roeien in een team is ook leuk. "Daar moet je wel samen voor trainen, wil je goed worden." Een klik met iemand is dan wel belangrijk. Onder meer qua beweging. "Als je zoveel samen traint, leer je elkaar vanzelf goed kennen."

OM DE BEURT Onlangs stond er een bericht in de krant over een efficiëntere manier van roeien. In plaats van tegelijk, schijnt het om de beurt roeien sneller te gaan. Het bericht verscheen naar aanleiding van het proefschrift van bewegingswetenschapper Laura Cuijpers, die op het onderwerp is gepromoveerd. Ze denkt dat als wedstrijdroeiers om de beurt roeien in plaats van tegelijkertijd, ze nog snellere tijden zouden kunnen halen. Synchroon roeien is al jaren de norm, maar deze manier heeft een groot nadeel: snelheidsverschillen tussen de slagen door. Wanneer roeiers hun riemen uit het water halen, neemt de snelheid af en zakt de boot even terug. Volgens Cuijpers kan antifase-roeien, waarbij roeiers om de beurt een slag maken, dat probleem oplossen. Annelotte heeft over het onderzoek gelezen. Voor roeiers die gewend zijn om synchroon te bewegen is het antifase roeien echter een beetje raar. "Ik vraag me af hoe ze op het idee zijn gekomen."

ZWARTE KAT Bij de training op de Amstel roeit ze meestal van de vereniging (bij de Utrechtsebrug) tot aan de Zwarte Kat en dan weer terug. "Dat is feitelijk tot aan ons huis. Leuk natuurlijk, alleen jammer dat we dan weer teruggaan en ik vervolgens vanuit Amsterdam nog naar huis moet fietsen." Meer richting de zomer wordt er getraind op de Bosbaan. "Dat is een 2 kilometer baan. Daar kun je heel gericht trainen."

BENEN Het roeien is vooral zwaar voor de benen, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken. "Mensen denken dat het zwaar is voor je armen. Maar in je benen zit de meeste kracht. Waarom zou je die dan niet gebruiken? Daarom doen we veel krachttraining voor de benen en daarnaast de armen."

WERELDTOP Een echt voorbeeld qua roeien heeft ze niet, al kijkt ze wel op tegen de wereldtop. "Iedereen heeft zo zijn eigen kwaliteiten." Zelf wil ze ooit ook tot de wereldtop behoren. Wat ze kan doen om beter te worden? "Vooral veel kilometers maken en daarnaast krachttraining, zodat je sterker wordt. Bij het roeien maak je steeds dezelfde beweging. Hoe beter je deze beweging kunt uitvoeren, hoe beter je wordt."

DROOG BROOD Leven van de roeisport is slechts voor de toppers weggelegd. Hoe kijkt ze naar haar toekomst? "De kans dat ik van het roeien kan leven is niet groot. Voor de meeste roeiers is er geen droog brood met de sport te verdienen." Daarom is een goede opleiding heel belangrijk. Wat ze wil worden, weet ze echter nog niet. "Maar dat komt vast goed." Op school gaat het nu in ieder geval heel goed. De discipline die ze nodig heeft voor haar sport, komt haar ook van pas bij het maken van schoolwerk. "Ik heb weinig last van uitstelgedrag. Ik heb immers niet veel tijd, dus ik moet wel. Als ik een half uurtje de tijd heb, ga ik snel aan de slag."

SOCIAAL Zes dagen in de week trainen en naar school, dat betekent dat er niet veel tijd over is voor andere dingen. "Soms moeten sociale dingen wijken. Dat is niet erg, ik vind het roeien erg leuk. En het roeien is ook sociaal: daar heb ik ook vriendinnen. Elk jaar gaan we met onze vereniging naar Gent, om daar mee toe doen aan een wedstrijd. Dan slapen we met z'n allen in een hotel. Dat is altijd heel gezellig."

LEUKE STAD Het leven bevalt haar prima in Amstelveen. Ze heeft het naar haar zin op school en heeft alle mogelijkheden om beter te worden in haar sport. "Ik vind Amstelveen een leuke stad."

Naomi Heidinga

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met AmstelveenSport. Meer informatie? Zie www.amstelveensport.nl.

Eerder in de serie Sporttalenten: wielrenster Riejanne Markus, floretschermer Daniël Giacon en talentenbegeleiders Ron Berteling en Berit Gunderson.

De watertrainingen zijn het leukst.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie