Diverse klassen blijven vandaag leeg.
Diverse klassen blijven vandaag leeg. ANP Foto

Ook Amstelveense basisscholen doen mee aan staking

6 november 2019 om 07:30 Onderwijs

AMSTELVEEN Op verschillende Amstelveense basisscholen wordt vandaag geen les gegeven, vanwege de onderwijsstaking. "Ik sta vierkant achter de actie," aldus Marijke Stenger, directeur van basisschool De Horizon. Ook op de Piet Heinschool leggen leraren het werk neer.

We gaan in optocht van Stadsplein naar raadhuis AmstelveenLeerkrachten van de Piet Heinschool gaan niet naar Den Haag of de manifestatie op de Dam. "We verzamelen op het Stadsplein en vandaar gaan we in optocht naar het raadhuis," aldus directeur Michel Houttuin. "Een stuk of vijftig leerkrachten doet mee, aangevuld met een aantal ouders. We gaan een T-shirt overhandigen met de tekst 'Ik ben geen toprioriteit' aan de wethouder onderwijs, Frank Berkhout overhandigen. Hij is van D66 en kan deze boodschap aan zijn collega's in Den Haag doorgeven." Het T-shirt met de tekst komt uit de koker van Arjen Lubach, van het tv-programma Zondag met Lubach. "Daar werd duidelijk uitgelegd wat het probleem is binnen het onderwijs en waarom we dus gaan staken."

Afgelopen weekend was er onduidelijkheid over het al dan niet doorgaan van de actie. Onderwijsbond AOb had de staking in eerste instantie afgeblazen, na een eenmalige toezegging van het kabinet van 460 miljoen euro. "We hadden de actie eerder al aangekondigd,' aldus Houttuin. Om verwarring onder ouders te voorkomen, heeft de directeur in het weekend nogmaals een mail gestuurd, met de boodschap dat de actie door zou gaan.

Houttuin vindt dat er een oplossing moet komen voor het lerarentekort. "Dat tekort merken wij ook. Het wordt steeds moeilijker om zaken als zwangerschap of langdurige ziekte op te vangen. Nu proberen we het probleem intern op te lossen, bijvoorbeeld door klassen op te delen. Een andere oplossing is een onbevoegde voor de klas. Inhuur van externen is ook mogelijk, maar dat is heel duur."

"Ouders reageren nu nog begripvol, omdat het incidenten betreffen," aldus de directeur. Maar dat zal veranderen wanneer de situatie langer duurt. "Het gaat ten koste van de kwaliteit. Dat is niet direct meetbaar, maar wel indirect. Je merkt dat er onrust in groepen ontstaat."

Er moet structureel geld bij om salarissen van leraren te verhogenLeerkracht Barbarella Janus, werkzaam bij basisschool De Horizon, gaat ook staken. "Er moet structureel geld bij om de salarissen van leraren in het primair onderwijs te verhogen. Tussen het salaris van leerkrachten in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs zit een enorme kloof.  En dan heb ik het niet over universitair geschoold personeel, maar docenten die een hbo-opleiding hebben gevolgd, Gemiddeld bedraagt het verschil 500 euro (bruto) per maand met uitschieters tot 1000 euro per maand." 

Door het salaris te verhogen wordt het vak van basisschooldocent aantrekkelijker, denkt Janus. "Daarmee is het lerarentekort niet meteen opgelost, de opleiding duurt immers vier jaar, maar het is een begin. Meer mensen zullen weer kiezen voor het vak van basisschoolleerkracht." Janus gaat niet naar het Amstelveense raadhuis. "Ik denk erover om naar Den Haag te gaan. Daar wordt van 10 tot 16 uur de onderwijsbegroting behandeld. Ik wil daar op de publieke tribune gaan zitten. Even kijken hoeveel mensen ik mee krijg."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie