A9
A9 René de Leeuw

Amstelveen vraagt om verlaging maximumsnelheid op A9

30 oktober 2019 om 16:00 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Gemeente Amstelveen gaat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) per brief vragen om de maximumsnelheid op de A9 te verlagen naar 80 kilometer per uur. Het is een van de maatregelen die het college van B en W bepleit om de luchtkwaliteit in de gemeente te verbeteren. Het college doet dat mede naar aanleiding van de motie 'Gezonde lucht in Amstelveen' die in 10 juli door de gemeenteraad werd aangenomen.

Het college antwoordt dat op vragen van de gemeenteraadsfracties van VVD, D66, PvdA en CDA over de luchtkwaliteit. De partijen stelden die vragen naar aanleiding van berichtgeving op 6 september door RTL Nieuws over de gezondheidseffecten van luchtvervuiling en geluidshinder in onder meer deze regio. Daarbij werd verwezen naar een onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

 Het college heeft naar aanleiding van de vragen van de vier partijen navraag gedaan bij het RIVM. Daaruit bleek dat er recent geen onderzoeken uitgevoerd zijn (afgezien van het  nog langlopende onderzoek naar ultra fijnstof rond Schiphol). 'Het betreft dus geen nieuw rapport van het RIVM en het biedt geen nieuwe inzichten ten opzichte van hetgeen waar wij kennis van hebben,' aldus het college. 'Wel nemen wij het eerdere onderzoek van RIVM zeer serieus.'

Advieswaarden WHO worden ook in Amstelveen overschreden

Volgens het college blijkt uit monitoring dat het gehalte fijnstof in Amstelveen kleiner dan 35 microgram/m3 is. De wettelijke norm voor luchtkwaliteit voor fijnstof is een jaargemiddelde van 40 microgram/m3. B en W wijzen er wel op dat de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) veel lager liggen. 'Deze waarden worden op veel plekken overschreden, ook in Amstelveen. Op gebied van geluid wordt, voor zover geluidsnormen zijn opgelegd, in de gemeente voldaan. Het voldoen aan normen wil echter niet zeggen dat daardoor geen gezondheidsklachten kunnen optreden. Het college vindt aandacht voor de gezondheid van de inwoners belangrijk en zet zich daarom in om de luchtkwaliteit te verbeteren en het geluid zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast benadert het college het Rijk en Schiphol met een actieve lobby op deze onderwerpen,' aldus het college.

Volgens B en W moet onderzocht worden op welke manieren de luchtkwaliteit verbeterd kan worden. 'Mede naar aanleiding van de motie Gezonde lucht in Amstelveen van 10 juli 2019 stelt de gemeente een stappenplan op en zal dat aan de gemeenteraad presenteren.'

Het college heeft verder in gesprekken met minister Van Nieuwenhuizen en haar ministerie het belang van een betere luchtkwaliteit en beperking van geluidshinder benadrukt. Ook bij het recente bezoek van de minister aan Amstelveen is dit volgens B en W gebeurd. 'Wij blijven ook bij gesprekken met het ministerie en sectorpartijen over de ontwikkeling van Schiphol de luchtkwaliteit continue onder de aandacht brengen,' aldus het college in antwoord op de vragen van de vier partijen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie