Afbeelding
Naomi Heidinga

RODA '23 kiest voor ledverlichting

30 oktober 2019 om 11:00 Overig

BOVENKERK Als één van de eerste voetbalclubs in de regio heeft RODA'23 gekozen voor ledverlichting. Dat betekent dat de energierekening fors lager zal worden. Dat is niet alleen winst voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Bovendien zijn de nieuwe lampen een stuk gebruiksvriendelijker. Vanavond vindt een feestelijke bijeenkomst plaats bij de club, waarbij de verlichting officieel in gebruik worden genomen. Andere sportclubs zijn hiervoor uitdrukkelijk uitgenodigd om informatie te vergaren. Wethouder Rob Ellermeijer vertelt over subsidiemogelijkheden.

De keuze voor de nieuwe verlichting is in eerste instantie vanuit financieel oogpunt gemaakt. "De energierekening wordt steeds duurder," aldus secretaris Sandra Leenders va RODA ´23. "Een groot deel van onze energiekosten komt voort uit de veldverlichting. Wil je de komende jaren op de energielasten besparen, dan kom je vanzelf bij ledverlichting uit." Naast een kostenbesparing brengt de overgang naar nieuwe verlichting ook meer gebruikersgemak met zich mee. "Bij de oude lampen gold dat ze na het uitzetten pas na een half uur weer aankonden. Het gevolg? Dat trainers voor de zekerheid de verlichting aan lieten als ze er niet zeker van waren of het veld na hun training nog zou worden gebruikt. Bij de nieuwe lampen hoef je niet meer een half uur te wachten, die kunnen makkelijk aan en uit. Bovendien hoef je niet langer een heel veld te verlichten: je kunt er ook voor kiezen om een half of kwart veld te verlichten."

Het duurzaamheidsaspect was echter ook belangrijk. "Als club met zo'n 1400 leden, waaronder veel jeugdleden, moet je investeren in duurzaamheid."

De aanschaf van de nieuwe veldlampen was een mega investering. "Maar als we het niet zouden doen, zou het alleen maar duurder worden. Hoe langer het uitstel, hoe meer geld we aan de energiekosten kwijt zouden zijn." Voor de verduurzaming van sportclubs, zoals het kiezen voor ledverlichting bestaan verschillende subsidies. "Er is een landelijke regeling en daarnaast heeft gemeente Amstelveen ook een regeling voor sportclubs. De gemeente vindt het belangrijk dat sportclubs stappen zetten op het gebied van duurzaamheid."

De verlichting is deze week voor het eerst in gebruik. "Er is nog een aantal afstemmingszaken. Tot dusver zijn we echter heel tevreden. Voor de aanschaf hebben we ons in de verlichting verdiept. Daar kwamen drie varianten uit. We hebben voor deze lampen gekozen onder meer vanwege het gebruiksgemak. Alle trainers hebben een app op hun telefoon waarmee ze de verlichting kunnen bedienen."

Vanavond vindt een feestelijke aftrap plaats. "Die bestaat uit een feestelijk en informatief deel. We hebben onder meer de leverancier van de lampen uitgenodigd, die heeft ons goed geholpen. AmstelveenSport, die onze velden beheert, en de gemeente is van de partij. Wethouder Ellermeijer vertelt over de subsidie van sportclubs. Tot dusver hebben we zo'n zeventig aanmeldingen, van tien sportclubs uit de regio. Natuurlijk vertellen we ook zelf over onze ervaringen. Omdat we een van de eerste clubs zijn die deze stap heeft gezet, hebben we het pad voor anderen geëffend. Zij kunnen leren van onze ervaringen. Een van de hickups die we tegenkwamen had te maken met de vraag wie de nieuwe lampen moest aanschaffen. De velden en verlichting zijn namelijk van de gemeente, en wij betalen de energierekening. Met de aanschaf van de nieuwe lampen zouden de kosten vooral bij de gemeente liggen, terwijl wij zouden profiteren van een lagere energierekening. Daar moesten we een modus in vinden."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie