Herbert Raat (links) en Frank Berkhout:
Herbert Raat (links) en Frank Berkhout: "Het gaat om de mensen thuis, de ondernemers, het opknappen van scholen en het aanpakken van inbraken." Gemeente Amstelveen

Amstelveen wil snel duidelijkheid over samenwerking met Aalsmeer

29 oktober 2019 om 14:00 Politiek

AMSTELVEEN Er moet snel duidelijkheid komen over hoe verder met de samenwerking met Aalsmeer. De Amstelveense wethouders Frank Berkhout en Herbert Raat vinden dat de periode van onzekerheid, vooral met het oog op de medewerkers, zo kort mogelijk moet duren.

Dat de huidige samenwerking stopt, is nu wel zeker. Frank Berkhout: "Aalsmeer heeft aangekondigd de huidige samenwerking te willen beëindigen. Er zijn grote investeringen nodig die niet door de beide gemeenten worden gedragen. Amstelveen was op zich tevreden over de samenwerking, maar we zijn het er beiden over eens dat het anders moet. Een nieuwe aanpak zal niet meer de innige samenwerking zijn als in de afgelopen jaren. Wat dan wel, dat zijn we nu aan het onderzoeken. Elke vorm van samenwerking heeft eigen plussen en minnen, en financiële consequenties."

BEËINDIGEN Aalsmeer wil de huidige samenwerking per 1 januari 2022 officieel beëindigen. Voor Amstelveen is dat geen vaststaand gegeven. "We weten niet of die datum verstandig is," zegt Herbert Raat. "Het gaat niet alleen om wat Aalsmeer wil. Reorganisaties en ontvlechtingen geven onzekerheid op de werkvloer. Ik heb door de jaren heen één les geleerd: dat moet niet te lang duren. Bedenk dat het de ambtenaren zijn die het vuilnis ophalen, het groen verzorgen, ervoor zorgen dat er nieuwe scholen gebouwd kunnen worden en de leerplichtwet uitvoeren. Dat is ons kapitaal, en dat willen we in stand houden. We willen daarom een goede werkgever zijn en mensen aan ons kunnen binden. Ook omdat goede mensen momenteel lastig te vinden zijn."

MEEBETALEN De huidige samenwerking loopt stuk op een conflict over het wel of niet meebetalen door Aalsmeer aan investeringen in de ICT-ontwikkeling. "Samenwerken ontslaat je niet van de verplichting te blijven investeren in je dienstverlening," zegt Berkhout. "De ontwikkelingen in de ICT gaan snel. Je moet aan steeds meer eisen voldoen, zoals interactie met bewoners en gegevensbescherming. Daar zit nu een heel ander kostenplaatje aan dan pakweg vijf jaar geleden. Of je het samen doet of alleen, die kosten zijn onontkoombaar. En de regeling met Aalsmeer voorziet in een verdeelsleutel daarvoor."

16 MILJOEN Aalsmeer is op meer punten ontevreden. Zo stelt het dat het in 2012, bij het begin van de samenwerking, 10 miljoen euro betaalde voor de geleverde diensten en dat dit inmiddels is opgelopen naar 16 miljoen. Berkhout noemt die toename echter 'volledig verklaarbaar': "Er is 2 miljoen euro bijgekomen vanwege de uitvoering van het sociaal domein, wat Aalsmeer eerst nog samen deed met Uithoorn. Daarna is er nog 2 miljoen bijgekomen vanwege decentralisaties door het rijk, zoals de jeugdzorg en de WMO. De resterende 2 miljoen euro betreft indexering vanwege inflatie. Vergeet verder niet dat de samenwerking geld heeft bespaard, 1,4 miljoen euro per jaar."

VOORDELEN Raat wijst op de voordelen van samenwerking: "Zonder samenwerking heeft de één bijvoorbeeld een halve fte voor onderwijsinspectie, de ander anderhalf. Als je er samen twee hebt en er wordt er één ziek, dan ben je minder kwetsbaar. Een ander voorbeeld: een aantal jaren geleden hadden we in Middenhoven last van een groep jongeren. Een ambtenaar heeft daar toen een zorgtraject voor opgezet, waardoor het probleem is opgelost. Toen we met Aalsmeer samenwerkten, ontstond er in Kudelstaart ook zo'n probleem. Omdat wij daar de expertise voor hadden, hebben we dat goed kunnen oppakken, Dat is het voordeel van een grotere organisatie en de grote meerwaarde van samenwerking met Aalsmeer. Waar het ons om gaat is dat wij ons blijven richten op de vraag: waarvoor zijn we hier? Gaat het om de systemen of om de mensen thuis, de ondernemers, het opknappen van scholen en of inbraken worden aangepakt. Dat laatste is allemaal veel belangrijker. Daar willen wij onze energie voor inzetten."

Wat de gevolgen van het beëindigen van de samenwerking zijn, is nog moeilijk te zeggen. "Het ligt er ook aan in welke mate en hoe we blijven samenwerken," zegt Berkhout. "We laten op dit moment een extern bureau onderzoeken wat de gevolgen zijn voor inwoners, juridisch, financieel en vooral voor onze medewerkers."

KANSEN Raat ziet ondanks teleurstelling over de vastgelopen samenwerking ook nieuwe kansen. "We hebben een heel grote buur, Amsterdam, met veel expertise en kennis. Als je kijkt naar de positie van Amstelveen voor de lange termijn, dan ligt meer samenwerking met Amsterdam voor de hand. Kijk naar de Amstelveenlijn of de ontwikkeling van het Stadshart, dat zijn geen dorpsprojecten meer, dat zijn grootstedelijke zaken en daar hoort een grootstedelijke aanpak bij waar je professionaliteit en advisering bij nodig hebt die je zelf niet een-twee-drie in huis hebt. Daar heb je speciale expertise voor nodig en daarom hebben wij bijvoorbeeld de vroegere directeur van de Noord/Zuidlijn aangetrokken als adviseur. We gaan daarmee naar een ander niveau."

Berkhout: "De synergie zit vooral juist in dit soort projecten, niet zozeer in het verstrekken van uitkeringen of handhaving op straat. Het gaat om meer specialistische zaken: ICT-architectuur, juridische zaken. We zijn nu vaak nog te klein om daar zelf de expertise voor in huis te hebben."

DOODZONDE Herbert Raat tot slot: "Persoonlijk vind ik wat er nu gebeurt doodzonde. Ik woon zelf in Westwijk. Als je de Oosteinderweg oversteekt, dan sta je in Aalsmeer. Gezinnen die daar wonen, hebben hun kinderen in Amstelveen op school en vice versa. Ondernemers werken samen op het niveau van ondernemersverenigingen. Wat er nu met onze samenwerking gebeurt is een beetje kruidenierssentiment. Wij willen de afwikkeling zakelijk houden, het niet emotioneel laten worden, omdat er dan gauw grote woorden vallen. Want daar schiet niemand wat mee op. Niet in Aalsmeer en niet in Amstelveen."

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie