Er was veel schade na de plofkraak in Oudekerk.
Er was veel schade na de plofkraak in Oudekerk. Naomi Heidinga

AvA vraagt na plofkraak Ouderkerk om verplaatsing geldautomaten

28 oktober 2019 om 16:00 Politiek

AMSTELVEEN De lokale partij Actief voor Amstelveen (AvA) maakt zich naar aanleiding van recente incidenten grote zorgen betreffende de veiligheid van bewoners en ondernemers in Amstelveen. De partij wijst op recente babbeltrucs, woninginbraken, straatroven op de Sportlaan, Traviatastraat en op de kermis op het Handelsplein, de plofkraak op de pinautomaat in Ouderkerk aan de Amstel en de gewapende overval die zaterdagavond op het AH-filiaal in Bovenkerk plaatsvond. De partij heeft het college van B en W in verband diverse vragen gesteld. Zo dringt de partij aan op meer blauw op straat. Ook pleit de partij voor verplaatsing van geldautomaten die nu zich nu onder wooneenheden bevinden.

De partij vraag aan het college of pinautomaten bij wooneenheden zoals aan Bourgondischelaan 14, Rembrandtweg 653, Amsterdamseweg 533, Sandbergplein 24 en Van der Hooplaan 100) uit veiligheidsoverwegingen verplicht verplaatst kunnen worden. AvA oppert daarbij inpandig plaatsing bij wijkcentra en het gemeentehuis en op vrijwillige basis voor de late uren in horecabedrijven.

Inpandige plaatsing biedt overigens niet altijd een veilig alternatief. Eind januari 2018 was de AH-vestiging in Westwijk doelwit van een ramkraak waarbij de daders het gemunt hadden op de geldautomaat in het pand. Als gevolg van de ramkraak brak toen brand uit bi de entree van de supermarkt.

AvA vraagt het college ook of de gemeente het initiatief wil nemen om met de gezamenlijke banken te overleggen om op parkeerterreinen meer pin-containers te plaatsen zoals die van de Rabobank bij winkelcentrum Groenhof.

Verder dringt de partij bij het college aan op voor versterking van de politie in Amstelveen. ''Natuurlijk hebben wij alle waardering voor de politiemensen, oud-politiemensen voor inbraakpreventie en onze BOA's (buitengewone opsporingsambtenaren), die allen met beperkte mogelijkheden en middelen hun best doen. Toch is deze inzet, met onder andere in de nacht maar één politie-surveillanceauto door de week en twee in het weekend, voor een gemeente met meer dan 90.000 inwoners volstrekt onvoldoende,' aldus AvA.

De partij vraagt het college onder meer of het zich ervan bewust dat door de toenemende criminaliteit steeds mee inwoners en ondernemers zich onveilig voelen. Ava roept het college op om zo spoedig mogelijk in regioverband meer politiecapaciteit af te dwingen om deze angst bij inwoners en ondernemers terug te dringen. Ook pleit de partij voor het aanstellen van meer ervaren BOA's om vooral het veiligheidsgevoel in wijken en op pleinen te vergroten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie