De vrijwilligers helpen elkaar regelmatig bij het maken van een apparaat.
De vrijwilligers helpen elkaar regelmatig bij het maken van een apparaat. Naomi Heidinga

Kapotte spullen krijgen tweede kans bij Repaircafés Amstelveen

28 oktober 2019 om 11:15 Maatschappelijk

AMSTELVEEN 'Waardeer het. Repareer het.' Dat is de slogan van SIRE waarmee mensen moeten worden aangespoord om kapotte spullen niet zomaar weg te gooien, maar deze te laten repareren. Een boodschap die naadloos aansluit bij het werk van de vier repaircafés die Amstelveen rijk is. Zorgt een dergelijke boodschap ervoor dat er extra interesse is voor de repaircafés?

Op zaterdagmiddag is daar bij het repaircafé in Villa Randwijck niet zoveel van te merken. Het loopt vandaag geen storm, maar dat zou weleens te maken kunnen hebben met de herfstvakantie, aldus Cato, één van de vrijwilligers van het café. Ze merkt wel dat mensen soms verwijzen naar de campagne van SIRE. Maar, het repaircafé bestaat in deze buurt al veel langer. "We zijn al vijf jaar bezig."

Aan verschillende tafeltjes zijn vrijwilligers in de weer met apparaten. Stephen knutselt aan een tosti-apparaat. Claudia heeft haar moeder op pad gestuurd met het apparaat. "Ze wilde hem weggooien omdat hij het niet meer deed." Stephen, die sinds het begin als vrijwilliger actief is, heeft eerder tosti-apparaten in zijn vingers gehad. Het probleem zit 'm meestal in de zekering weet hij. Mocht dat het niet zijn, dan kunnen de warmte-elementen de schuldige zijn. Na het apparaat uit elkaar te hebben geschroefd, blijkt er toch een ander euvel. "De draad is niet meer goed." Daar is een ander voor in de plaats gekomen." Bij het testen blijkt hij het probleem te hebben verholpen: het tosti-apparaat doet het weer.

Stephen is ingenieur en vindt het leuk om te helpen. Hij brengt de gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers behoorlijk naar beneden. "Toevallig ben ik er vanaf het begin bij. Ik hoorde van het café en ben gaan kijken. Niet om iets te laten repareren, maar om daarbij te helpen. Inmiddels heb ik veel geleerd, ook van de andere vrijwilligers."

De vrijwilligers hebben hun voorkeur voor bepaalde klussen of apparatuur

In totaal zijn het er zes. "Ze hebben allemaal hun voorkeur voor bepaalde klussen of apparatuur," aldus Cato. Stephen is van het kleinere, delicate werk. Maarten van de elektronica. Alex Koen beschikt over enorm veel geduld. Hij heeft net een cd-speler gefixt en nu wacht een keukenapparaat. Ik ben tandtechnicus, vertelt hij. Apparaten herstellen, zodat ze niet hoeven worden weggegooid, dat vindt hij leuk om te doen. Hij is niet alleen vrijwilliger voor het café in Villa Randwijck, maar zet zijn handigheid ook in voor een repaircafé in Buitenveldert.

Maarten is aan het worstelen met een printer. "Er zit papier klem, maar ik krijg het er niet uit." Niet alle apparaten laten zich makkelijk bewerken. Sommige apparaten zijn niet te maken. "Zoals een Nespresso-apparaat vanmiddag. Dat is door de fabrikanten zo in elkaar gezet dat je het niet uit elkaar kunt krijgen. Ze willen gewoon dat je een nieuwe koopt. Zonde."

KAPOTTE KLEDING Bijzonder aan het repaircafé in Villa Randwijck is dat je er ook terecht kan met kapotte kleding. Dames Aad en Marijke verrichten kleine herstelwerkzaamheden. "Denk aan knopen aannaaien en broeken inkorten," aldus Marijke. Sokken stoppen, dat zou kunnen, maar niemand doet dat meer tegenwoordig. "We doen geen ritssluitingen," waarschuwen de dames. "Dat kost veel te veel tijd."

Het repaircafé in Villa Randwijck vindt elke laatste zaterdag van de maand plaats, van 14.00 tot 17.00 uur. Spullen kunnen worden ingebracht tot 16.15 uur. De spullen moeten ook dezelfde middag weer mee terug naar huis worden genomen. "We hebben er hier geen plek voor," aldus Cato.

REPAIRCAFÉS Daarnaast zijn er repaircafés in Alleman (2e zaterdag van de maand), De Meent (eerste zaterdag van de maand van 11.00 tot 14.00 uur), Nieuw Vredeveld (derde zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur) en Pluspunt (de eerste dinsdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur).

Overigens blijkt het repaircafé niet alleen van belang voor de reparatie van apparaten of kleding. Ook het sociale aspect speelt een rol. "Mensen blijven geregeld langer zitten om te kletsen."

Stephen in de weer met een tosti-apparaat.
Alex Coen is van beroep tandtechnicus en daarnaast heel handig!
Maarten probeert een printer aan de praat te krijgen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie