Succes! Als wielrenner leer je omgaan met teleurstellingen: het aantal keer buiten het podium eindigen is groter dan er met de winst vandoor gaan.
Succes! Als wielrenner leer je omgaan met teleurstellingen: het aantal keer buiten het podium eindigen is groter dan er met de winst vandoor gaan. Aangeleverd

Sporttalent Riejanne Markus rijdt mee in Tour en Giro

27 oktober 2019 om 12:00 Overig Sporttalenten

AMSTELVEEN Riejanne Markus (25 jaar) is professioneel wielrenner. Op haar tiende begon ze met het fietsen van wedstrijden. Terwijl haar vader meedeed aan de traditionele rondjes om de kerk, reed ze mee in dikke banden races. Nu doet ze mee met grote internationale wedstrijden.

Riejanne rijdt voor het team van CCC-Liv, een dameswielerploeg met onder meer Marianne Vos. Afgelopen zomer won ze goud tijdens de Europese kampioenschappen wielrennen 2019 in de gemengde ploegenestafette. Ze reed samen met Floortje Mackaij, Amy Pieters, Ramon Sinkeldam, Koen Bouwman en Bauke Mollema. "De gemengde ploegenestafette is een nieuw onderdeel van de kampioenschappen. Het vervangt de ploegentijdrit. Het was leuk om mee te doen, sowieso een eer om met Bauke Mollema in een team te rijden. Ik heb veel respect voor hem, hij heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in de wielersport. Omdat het de eerste keer was dat een dergelijke wedstrijd werd gehouden, was het even afwachten wat we moesten verwachten. Maar het is heel goed verlopen." Naast de gouden plak, heeft het team een kampioenstrui gekregen. "Die kunnen we alleen nog niet dragen, omdat er nog niet meer van dergelijke wedstrijden worden gehouden."

Het leven van een prof wordt door het ritme van trainingen en wedstrijden bepaald.FULLTIME FIETSER Vanaf jonge leeftijd is ze fanatiek bezig met de sport. Sinds een jaar is ze fulltime met het fietsen bezig. "Dat heeft wel een investering gevraagd. In de vijf jaar daarvoor heb ik er naar toe gewerkt. Om goed te worden, moet je trainen en wedstrijden rijden." Het leven van een prof wordt door het ritme van trainingen en wedstrijden bepaald. "Ik reis veel, door wedstrijden en trainingskampen en ben dus niet veel thuis. Elk jaar heb ik zo'n vier weken vrij." Haar vakantie is nu aangebroken. "Als je zoveel weg bent, is het lekker om weer even thuis te zijn."

In de afgelopen vijf jaar heeft ze veel geleerd als wielrenner. "Met het ouder worden, krijg je meer ervaring en word je sterker." De wielersport voor vrouwen heeft in die jaren ook stappen gezet. "Er is meer aandacht voor de sport gekomen. Er worden meer wedstrijden op tv uitgezonden en het prijzengeld is omhoog gegaan. De duur van wedstrijden is verlengd: bij grote wedstrijden wordt per etappe niet langer honderd, maar zo'n honderdzestig kilometer gefietst. Ook zijn wedstrijden samengevoegd, zodat een langere koers ontstaat. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Noorwegen en Zweden met de Scandinavia tour. In Engeland bestaat tevens het plan om een grote wedstrijd van zes naar tien dagen te verlengen."

GYMNASTIEKDOCENT Nu de sport serieuzer wordt genomen, is het makkelijker om van een bestaan als prof wielrenster te leven. "Een aantal jaar geleden was dat heel anders. Daarom vond ik het ook belangrijk om een studie af te ronden. Ik heb de opleiding sport en bewegingsleider gedaan, ik ben opgeleid als gymnastiekdocent."

Voorlopig is ze echter niet voor de klas te vinden. "Ik vind het wielrennen nu nog veel te leuk. Daarnaast ben ik nog relatief jong. Wielrensters gaan meestal door tot ze begin dertig zijn, dan kiezen veel vrouwen voor een gezin. Maar je kunt langer blijven fietsen. Annemiek van Vleuten is 36 jaar en behoort tot de wereldtop."

Wat vindt ze zo leuk aan de sport? "De natuur, het fietsen in verschillende omgevingen: van polders en dijken tot in de bergen. Je kunt jezelf elke keer uitdagen, altijd proberen om er een schepje bovenop te doen. Dat geldt zeker voor mijn favoriete onderdeel: het tijdrijden."

Omgaan met teleurstellingen, dat leer je wel als wielrenner.BALANS ZOEKEN Voor wielrenners is het balanceren op het randje: enerzijds wil je het beste uit jezelf halen, maar anderzijds kan je niet te diep gaan. "Het mag niet ten koste gaan van je gezondheid of je lichaam. Het kan best lastig zijn daar een balans in te vinden, maar daar hebben we coaches voor, die ons daarbij helpen."

Omgaan met teleurstellingen, dat leer je wel als wielrenner. Het aantal keer buiten het podium eindigen is groter dan er met de winst vandoor gaan. Daarnaast moet je als wielrenner om kunnen gaan met angst. "Natuurlijk ben je weleens bang op de fiets vanwege een lastig parcours, maar daar moet je mee om kunnen gaan. Dat moet je in je hebben, anders word je nooit een goede wielrenner."

FABIAN CANCELLARA Haar voorbeeld is Fabian Cancellara, een echte tijdrijder. "Kijken naar zijn wedstrijden was leerzaam. Bij het tijdrijden komt weinig tactiek kijken. Het gaat het maar om één ding: hard gaan. Zorgen dat je je race goed doseert en er alles uit haalt. Beter worden kan door veel te trainen, en daarnaast helpt het materiaal een handje. Elk jaar vinden hierin ontwikkelingen plaats, waardoor we harder kunnen rijden."

Op de hoogte blijven van Riejanne's prestaties? Ze maakt regelmatig vlogs, die te vinden zijn op haar YouTube kanaal.

Naomi Heidinga

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Amstelveen Sport. 

Het leukst aan de sport? Het buiten, in de natuur zijn.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie