Aan realisatie van de Amstelveenlijn wordt nog volop gewerkt.
Aan realisatie van de Amstelveenlijn wordt nog volop gewerkt. René de Leeuw

Amstelveenlijn krijgt lijnnummer 25 vanwege 'cijferesthestiek'

24 oktober 2019 om 16:00 Overig

AMSTELVEEN Het duurt nog even voor de Amstelveenlijn tussen Westwijk en Station Zuid in Amsterdam gaat rijden, maar het GVB heeft voor de lijn wel alvast een lijnnummer gekozen. De tram gaat rijden onder lijnnummer 25, zo is dit najaar bepaald. Aan deze keuze ligt 'cijferesthetiek' ten grondslag, licht vervoerbedrijf GVB toe op zijn site.

2020 Aan de Amstelveenlijn wordt momenteel nog volop gebouwd. Als alles volgens planning verloopt, wordt de vernieuwde lijn in december 2020 in gebruik genomen. Dat betekent niet dat het oude ´Amstelveense´ lijnnummer 51 dan terug zal keren. want dat is een 'metronummer' dat nog steeds gebruikt wordt. Lijn 51 rijdt nu tussen Amsterdam Centraal en Station Sloterdijk.

VERWARREND Het GVB moest dus op zoek naar een nieuw lijnnummer.  Als optie is Lijn 29 overwogen, want dat nummer is deels gelijk aan het netnummer van Uithoorn (0297-). Nu wordt de Amstelveenlijn op termijn wel doorgetrokken naar Uithoorn, maar zover is het nog niet. Dit aanvullende traject wordt pas in de zomer van 2024 in gebruik genomen. Als nu al gekozen zou worden voor lijn 29,  zou dat verwarrend kunnen zijn voor de reizigers,' stelt het GVB.

Lijn 25 past mooi bij de bestaande
5, 15, 55 en 65.

MOOI De uiteindelijke keuze viel op 25. Dat heeft mede te maken met 'cijferesthetiek´ van de lijnnummers. 'De lijnen 5, 15, 55 en 65 rijden hier al,' licht vervoerkundige Jaap Feitsma toe. En 25 past mooi in dat rijtje. "Wat ook een rol speelt is dat de lijnen 25 (Amtelveenlijn) en 26 (de IJtram) in zekere zin op elkaar lijken omdat op beide trajecten gekoppelde trams gaan rijden. Beide lijnen hebben korte reistijden omdat er relatief weinig gestopt wordt. Het is bovendien mooi wanneer we opeenvolgende nummers kunnen gebruiken", aldus Feitsma.

HISTORIE LIjnnummer 25 is overigens al eerder gebruikt. Lijn 25 reed tot december 2013 tussen het Centraal Station en de President Kennedylaan in Amsterdam-Zuid, maar deze lijn werd opgeheven. Dit nummer was nu dus beschikbaar. Het GVB herintroduceert alleen oude lijnnummers wanneer deze tenminste 5 jaar niet meer gebruikt zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie