Janny van der Heijden, Tjalf Sparnaay en museumdirecteur Marieke Uildriks.
Janny van der Heijden, Tjalf Sparnaay en museumdirecteur Marieke Uildriks. Aldo Allessie

Janny van der Heijden opent 'Delicious Paintings' in Museum Van der Togt

18 oktober 2019 om 13:00 Kunst

AMSTELVEEN Culinair publiciste en presentatrice Janny van der Heijden (bekend van Heel Holland Bakt) heeft donderdagavond onder grote belangstelling de tentoonstelling ''Delicious Paintings'' met werk van Tjalf Sparnaay geopend in Museum Van der Togt in Amstelveen

De internationaal bekende kunstenaar maakt hyperrealistische schilderijen van extreem uitvergrote etenswaren als een gebakken ei of een knapperig broodje gezond. Sparnaay (Haarlem, 1954) toont ook nieuwe fotowerken die - na vertoning in New York in 2017 bij Bernarducci Meisel Gallery - nu voor het eerst in Nederland te zien zijn.

De tentoonstelling geeft een breed overzicht van het oeuvre van Tjalf Sparnaay, dat zich kenmerkt door zijn oorspronkelijke manier van kijken naar alledaagse dingen. Hij kiest er In zijn schilderijen voor om slechts een detail van een veel grootser concept weer te geven. Hiermee werpt hij nieuw licht op het dagelijks leven en op wat schoonheid is. Het werk van Tjalf Sparnaay borduurt direct voort op de Nederlandse traditie van minutieus realistisch geschilderde etenswaren uit de Gouden Eeuw. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus uitgegeven door Waanders.

Bij de tentoonstelling zijn tien 'Delicious Partners' betrokken: horeca en winkelondernemers in de nabije omgeving van het museum die op bijzondere wijze aandacht besteden aan de tentoonstelling.  Zo staat de kreeft van Sparnaay de komenden maanden op de menukaart van de Winekitchen at Sea en biedt La Gare de hamburger van Sparnaay aan voor de lunch.

Delicious Paintings is tot en met 19 januari te zien in Museum Jan van der Togt aan Dorpsstraat 50 in Amstelveen. Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Bij de expositie verschijnt de catalogus Delicious Paintings, uitgeverij Waanders, in full colour, prijs 19,95 euro.

Voor meer informatie: https://www.jvdtogt.nl/

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie