Illegale hennepkwekerij.
Illegale hennepkwekerij. ANP Foto

College Amstelveen: 'Extra mensen nodig voor aanpak ondermijning'

11 oktober 2019 om 16:00 Politiek

AMSTELVEEN Het Amstelveense college van B en W wil de ambtelijke organisatie op korte termijn met twee formatieplaatsen uitbreiden voor de aanpak van ondermijning van de samenleving door criminele activiteiten. Het college meldt dat in antwoord op vragen van VVD-raadslid Benjamin Smalhout over dit onderwerp. Hij vroeg of Amstelveen voldoende capaciteit heeft om ondermijnende criminaliteit te bestrijden.

Er is volgens het college behoefte aan extra capaciteit voor onder meer analyse, projectleiding en ruimere inzet van de BIBOB-toetsing (integriteitsbeoordelingen). 'De breed gedeelde en snel toenemende urgentie om voortvarend in te zetten op de bestrijding van ondermijning rechtvaardigt naar onze mening extra middelen voor intensivering van de aanpak van ondermijning,' aldus B en W. Het college stelt de gemeenteraad voor om hiervoor extra geld te reserveren in de programmabegroting 2020-2023.

Het college wil de drempels voor ondermijning verhogen en ontwrichtende ondermijning in de buurt, zoals hennepplantages, aanpakken. Daarnaast wordt geïnvesteerd in een grotere bewustwording.  'Het is voorspelbaar dat we door een groeiende bewustwording lokaal meer gevallen van ondermijning gaan tegenkomen De noodzakelijke extra capaciteit die gemoeid is met de aanpak van ondermijning is niet voorzien in de huidige formatie,' aldus B en W..

APP MELD EEN VERMOEDEN In regionaal verband vindt over de aanpak van ondermijning onder aansturing van een regionale projectteam ook afstemming plaats tussen de Amstelland-gemeenten. Dit heeft onder meer geleid tot de aanschaf van de App 'Meld een vermoeden'. Met deze App kunnen professionals, en op termijn ook inwoners, signalen van ondermijning op een eenvoudige manier doorgeven aan een centraal meldpunt. 'Hierdoor ontstaat een beter, actueel ondermijningsbeeld. Dit is belangrijk voor een gerichte aanpak,' aldus het college. De introductie van de App vindt momenteel plaats;

Speerpunten van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum zijn onder meer het doorsnijden van criminele geldstromen en het aanpakken van zogeheten 'moeilijk vervangbaren' en doorgroeiers in criminele organisaties.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie