Afbeelding
Pixabay

Vragen VVD en D66 over veiligheid gemeentecomputers Amstelveen

10 oktober 2019 om 13:00 Politiek

AMSTELVEEN Een computerhack bij de gemeente Lochem in juni is voor de raadsleden Tom Coumans (VVD) en Robert Zuidbroek (D66) aanleiding het Amstelveense college van B en W schriftelijke vragen te stellen over de informatiebeveiliging bij de gemeente Amstelveen.

 In Lochem konden als gevolg van de hack verhuizingen niet worden doorgegeven, paspoortaanvragen niet worden verwerkt en ook was de gemeente Lochem telefonisch moeilijk bereikbaar. De aanval was gericht op het versleutelen van gegevens, om voor het vrijgeven daarvan losgeld te eisen. Zo ver is het niet gekomen, maar evengoed heeft de hack Lochem 2 ton gekost. Het had volgens deskundigen veel meer kunnen zijn.

INVESTERINGEN "Zowel vorig jaar als dit jaar zijn er aan de raad ruime investeringen gevraagd in de ICT," aldus de beide Amstelveense vragenstellers. "Er is veel gesproken over hardware, software, infrastructuur en architectuur. Echter de informatiebeveiliging van de organisatie is onderbelicht gebleven."

Daarom willen zij weten hoe de gemeente de gegevens van haar burgers beschermt. Ook vragen zij of er de afgelopen zes jaar aanvallen op de gemeentelijke systemen zijn geweest en zo ja, of daarbij datalekken zijn voorgekomen. Uit forensisch onderzoek is gebleken dat de gemeente Lochem geen actueel overzicht had van alle aanwezige IT-systemen. Coumans en Zwartbroek vragen of Amstelveen dat overzicht wél heeft en of de systemen in voldoende mate worden bijgewerkt.

MAATREGELEN "Cybercrime lijkt wel actueler dan ooit." aldus Coumans. Hij refereert naar minister Grapperhaus (Veiligheid & Justitie), die heeft aangekondigd dat er harde maatregelen genomen worden tegen bedrijven die hun internetbeveiliging niet op orde hebben. Coumans en Zuidbroek hopen dat de inwoners van Amstelveen en Aalsmeer zich geen zorgen hoeven maken. Of dat zo is, moet gaan blijken uit de antwoorden van het college van B en W.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie