Bezoekers van de opening bekijken en bespreken de foto's van de heldinnen.
Bezoekers van de opening bekijken en bespreken de foto's van de heldinnen. René de Leeuw

Ode aan de vrouw in bibliotheek

9 oktober 2019 om 07:30 Maatschappelijk

AMSTELVEEN In de bibliotheek aan het Stadsplein is donderdag 3 oktober de expositie Lokale Heldinnen Amstelveen officieel geopend. Er zijn acht fotoportretten te zien van plaatselijke heldinnen die zich hebben ingezet voor emancipatie, sport, kunst of cultuur in Amstelveen.

Er zijn niet alleen prachtige foto's te zien van de acht heldinnen, maar ook uitgebreide interviews te lezen om hen te leren kennen, allemaal gemaakt door fotograaf/journalist Naomi Heidinga. Amstelveen kent heldinnen op allerlei vlak. De selectie van acht vormt een bont gezelschap. Er zijn heel jonge heldinnen, zoals de 12-jarige Jara Zurr, die in 2018-2019 de Amstelveense kinderburgemeester was, en PSV-voetbalster Katja Snoeijs. Ook zijn er heldinnen op leeftijd, zoals de 89-jarige Nora Valk, die van haar twaalfde tot vijftiende verbleef in een Japans concentratiekamp op Java, de 85-jarige Lottie Schenk, die zich intensief heeft ingezet voor vrouwenemancipatie, zowel landelijk als in Amstelveen, en de eveneens 85-jarige kunstenares Ans Bakker van der Pluim, die op haar 45ste naar de Gerrit Rietveld Academie ging. Daar tussenin: Banoo Kiani Haftlang, die op haar 29ste uit Iran vluchtte, Ritika Mehra, de drijvende kracht achter het Indiase Diwali festival in Amstelveen, en de 35-jarige Amanda ten Cate, die zich ondanks een handicap intensief inzet voor een beter toegankelijk Amstelveen. Allemaal vrouwen die door doorzettingsvermogen mooie dingen hebben bereikt voor vrouwen, de maatschappij en voor zichzelf.

KORAN In de interviews vertellen de vrouwen aangrijpende verhalen. Een voorbeeld is het levensverhaal van Banoo Kiani Haftlang, die in het Iran van ayatollah Khomeini les gaf aan een school voor meisjes. Ze vatte het plan op een bibliotheek in te richten voor de leerlingen, maar de schoolleiding vond voor meisjes de Koran genoeg. Ze raakte betrokken bij een beweging die democratie en vrijheid wilde in Iran en uiteindelijk moest ze vluchten. In Nederland organiseerde ze als sociaal cultureel werkster activiteiten voor vluchtelingen.

INSPANNING Heel anders is het verhaal van Amanda ten Cate, die lijdt aan een bindweefselziekte, waardoor haar botten te weinig stevigheid hebben. Daardoor is enige tijd rechtop zitten voor haar al een enorme inspanning. Op een dag keek zij naar kleding in een modewinkel en reed iemand haar zonder pardon opzij omdat hij ook de kleding van dichtbij wilde bekijken. Ze wil niet dat mensen met een fysieke of mentale beperking zich buitengesloten voelen en daarom organiseert zij voor hen creatieve middagen in wijkcentrum De Meent, de 'Ook voor jou!-Club'. "Ik zeg altijd: je hebt geen beperking, het is de maatschappij waardoor jij je soms of vaak beperkt voelt." In 2017 deed ze mee aan een Mis(s)-verkiezing, waarbij het niet alleen draaide om uiterlijke schoonheid, maar vooral om lef en persoonlijkheid.

D66-wethouder Floor Gordon verrichtte de officiële opening. Zij noemde de tentoonstelling een 'ode aan de vrouw'. De tentoonstelling is nog gedurende heel oktober in de bibliotheek te zien. Daarna reist de expositie rond langs diverse plekken in Amstelveen.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie