Afbeelding
Tammy van Nerum

Wereld om ons heen

3 oktober 2019 om 14:48 Lokaal/Column

Jacobine van den Hoek werkt en woont met haar man en drie zoons in Amstelveen. Ze schrijft wekelijks over dingen die zij meemaakt en haar opvallen.

Er wordt mij wel eens gevraagd wat ik heb gestudeerd. De vraag beschouw ik als een compliment. Ja, ik heb gestudeerd; als je mavo, havo, heao studeren wilt noemen. Nee; ik was nooit student op een universiteit in mijn jonge jaren. Ik heb slechts een boerenverstand. En ik schaam me er niet voor. Maar hé, zijn het niet de boeren en burgers geweest die opstanden hebben laten aanzwellen van golven tot tsunami's? En hebben de boeren vroeger de lagere elite - tegenwoordig de middenstand - de ogen niet geopend?

Een wereld kan niet zonder mensen met boerenverstand, mensen die simpelweg om zich heen kijken en verwonderd de vaak terugkerende patronen volgen. Zoals de wereld niet kan zonder jeugd, die met een frisse blik verbouwereerd naar volwassenen kijkt. Hoezo zijn macht en ego belangrijker dan het behoud van de aarde? 'Waarom laten jullie ons in de steek? Hoe durven jullie!' Greta Thunberg zei het met trillende stem en tranen in haar ogen tegen de machtigste leiders van de wereld. Ze zei iets wat men niet wilde horen. Ze vertaalde wat ze zag.

Heeft ze gestudeerd? Ja. Ze heeft de wereld bestudeerd en vond dat zinvoller dan te luisteren naar volwassenen in een klaslokaal. Het zou goed zijn als meer mensen verder kijken dan het beperkte wereldje om hen heen. Het zou fijn zijn als minder mensen zich druk maken om wat anderen van hen denken. We hebben mensen nodig, zoals Greta, om dingen duidelijk te maken, zodat er iets verandert, al is het maar inzicht.

Veel mensen lachen hun ongemak over Greta's boodschap weg, maken haar belachelijk en nemen haar daarmee niet serieus. Maar mensen, verbijt je lach en je mogelijke afkeer om haar emotie, die je zelf (nog?) niet voelt. Verplaats je in een ander. Verplaats je in de wereld en kijk om je heen. En dan echt. Zie wat we hebben en wat we willen behouden. De bomen, de bladeren, de bloemen, de bijen en de beleving. Want alles is zo mooi.

www.jacobinevandenhoek.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie