Het traditionele Chinese restaurant verdwijnt langzaam maar zeker uit het straatbeeld.
Het traditionele Chinese restaurant verdwijnt langzaam maar zeker uit het straatbeeld. Pauw Media

Hoofddorp nog steeds 'chinees-proof' dankzij Jasmin, China Fantasy en Lucky City

5 oktober 2019 om 07:00 Zakelijk

HOOFDDORP Geen opvolgers en andere formules. Zie hier de twee hoofdredenen van het verdwijnen van de klassieke afhaalchinees uit ons straatbeeld. Ook Hoofddorp heeft daar mee te maken. Onlangs sloot Golden Paradise in winkelcentrum Overbos. Maar met drie andere Chinese restaurants is Hoofddorp nog steeds min of meer 'Chinees-proof'.

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

De liefhebbers van bijvoorbeeld Babi Pangang, Tjap Tjoy met kip en Ko Lo Kai kunnen voorlopig nog terecht bij Jasmin, China Fantasy en Lucky City. Uit navraag door HCnieuws blijkt dat deze restaurants er goed voor staan en er nog niet naar opvolgers hoeft te worden gezocht.

MOEIZAAM Dat neemt niet weg dat het in Nederland moeizaam gaat met het behoud van dit stukje cultuur, dat namen heeft als Asia Palace, Hong Kong, New China of de Chinese Muur. Op het hoogtepunt in 2000 waren er 2300 Chinese restaurants. Nu zijn er daarvan naar schatting nog maar 1300 over.

De Vereniging Chinese Aziatische Horeca Ondernemers luidde begin dit jaar de noodklok en riep de overheid op om spoedig nieuwe afspraken te maken met de sector die het mogelijk maken in de komende jaren de nodige koks uit Azië aan te trekken.

Een andere reden is het veranderd eetpatroon in Nederland, wat ook te maken heeft met de toename aan variatie op dit gebied door wok- en sushizaken, al dan niet met een all you can eat-formule.

Een derde reden is het probleem van opvolging. De derde generatie heeft geen zin meer in werkweken van zestig uur en een leefwereld die wordt gedomineerd door een doorgeefluik en het roepen van nummertjes. Als ze al in de horeca blijven, dan wordt opvallend vaak voor een snackbar gekozen.

GOLDEN PARADISE Ook in het geval van Golden Paradise in winkelcentrum Overbos was er sprake van een probleem met de opvolging, waardoor het restaurant na 33 jaar sloot. Allebei de kinderen van het eigenaarsechtpaar Tang hadden geen zin om op te volgen. Dochter Michelle (25) voert het woord voor haar ouders met de achternaam Tang. "Mijn vader en moeder zijn met pensioen, ze hebben geprobeerd het restaurant te verkopen, maar dat is niet gelukt. Waarom weet ik niet. Er was geen andere optie dan om te sluiten."

Deze sluiting wordt door sommige buurtbewoners gezien als een enorm gemis. Hoofddorp Noord heeft nu geen afhaalchinees meer. De drie overblijvers zitten allemaal op minimaal een kwartier fietsen of tien minuten autorijden. Het goede nieuws is dat die drie voorlopig nog niet dicht gaan.

JASMIN Jasmin aan de Kruisweg heeft een redelijke klandizie. Mede-eigenaar Kit Lam (48) gelooft, samen met zijn compagnons van 60 en 40 jaar, in de formule van het authentieke Chinees-Indisch restaurant. "We zien om ons heen dat eigenaars steeds vaker kiezen voor een andere formule, maar er is nog steeds een markt voor dit soort restaurants. Het probleem ligt vooral in het vinden van goed keukenpersoneel, alleen al om die reden zouden wij nooit een vrijgekomen zaak overnemen. We werken alleen met in China geboren koks die de smaak van moeilijke gerechten goed kennen."

"Trouwens, jongeren die hier geboren zijn hebben bijna nooit zin om de zaak over te nemen omdat ze gaan werken in de richting waarin ze hebben gestudeerd."

Jasmin zit al sinds de jaren 80 in Hoofddorp, eerst in het voormalige winkelcentrum Markthof, sinds tien jaar aan de Kruisweg 1001. Hoe lang het restaurant nog doorgaat, kan Lam niet aangeven. "De tijd zal het leren."

CHINA FANTASY Diana Hun gaat voorlopig vrolijk door met China Fantasy aan de Kruisweg 1049. De 55-jarige eigenaresse runt met haar 50-jarige man een succesvolle zaak waar toekomst in zit. Maar die zal waarschijnlijk niet worden ingevuld door haar drie kinderen, want die studeren voor psychologie, rechten en geneeskunde.

"Ook daarom zal ik voorlopig niet stoppen," lacht ze, refererend aan de kosten die studerende kinderen met zich mee brengen. "Misschien dat een neefje in de toekomst de zaak overneemt. Hij is dertig jaar en help met van alles mee. Het is de enige optie verwacht ik."

LUCKY CITY CHINEES De wijk Toolenburg lijkt verzekerd te zijn van een lokaal Chinese restaurant want hier heeft heel uitzonderlijk zoon Kelvin Tang (37) de zaak van zijn ouders overgenomen, en hij gaat voorlopig nog niet met pensioen. "Ik zie kansen want er zijn steeds minder Chinese restaurants. Hoe gaat? Zo far zo good. Voorlopig ga ik nog wel even door."

Eric Hoenson

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie