Kinderburgemeester Lieuwe
Kinderburgemeester Lieuwe Kees Willems

Miniconferentie Amstelveen: Rookvrije gemeente

3 oktober 2019 om 17:37 Zorg Deel je nieuws

Dinsdagmiddag 1 oktober vond deze bijeenkomst plaats in de Annakerk op de Amsterdamseweg. De bezoekers keken uit naar wat er komen zou. Rookvrij anno 2019?  Dagvoorzitter Peter Maarsen herinnerde hen er direct al aan dat in zijn jeugd roken nog volkomen normaal was. En dat de bevolking in meerderheid rookte. Het is toch wel een flinke stap voorwaarts dat er nu gestreefd wordt naar een rookvrije generatie is. Ook wethouder Marijn van Ballegooijen constateerde bij zijn openingswoorden dat het begrip Rookvrije gemeente aanvankelijk zeker niet onomstreden was. Door steun van scholen en sportverenigingen heeft het zich nu al goed kunnen ontwikkelen. Er komen trouwens steeds meer plekken in Amstelveen, waar men zich rookvrij verklaart. Tenslotte memoreerde de wethouder aan het huidige streven om mensen in de schuldhulpverlening financiële ondersteuning te bieden om van het roken af te komen. Hierna kreeg kinderburgemeester Lieuwe van de dagvoorzitter 6 stellingen gepresenteerd, waar Lieuwe doordacht op reageerde. Door de wethouder en de zaal werden ook verschillende aspecten ervan naar voren gebracht. De vertegenwoordiger van kankerbestrijding KWF, Bart de Wolf, noemde cijfers, zoals:

22,4% van de Nederlandse bevolking rookt nog op dit moment. Ongeveer 3 miljoen mensen.

600.000 lijden aan daarmee verband houdende ziekten en 20.000 overlijden er jaarlijks aan.

Vroeger begonnen gemiddeld zo’n 100 kinderen per dag met roken. Tegenwoordig is dit gedaald tot toch nog 75 per dag.

Prof. Dr. Karien Stronks onderzocht roken in de lagere-inkomensgroepen. Vastgesteld is dat de afgelopen 30 jaar het percentage rokenden in de Nederlandse bevolking is gedaald. Maar die daling blijkt vooral op te treden bij de hogere inkomensklassen en bij de hoger opgeleiden. Bij de lager opgeleiden/inkomensklassen blijkt ze beperkt. Dit gegeven is van belang voor alle aanpakken die besproken zijn (rookvrije generatie, scholen, sportverenigingen, stopondersteuning). Enerzijds valt daar de meeste winst te behalen. Anderzijds vereist het een eigen strategie, waarbij rekening te houden met krappe beurs omstandigheden.

Ter afsluiting kregen we de positieve ervaringen van Monique Wildbret over het recent rookvrij maken van een mbo-college en van Wil Koot over de totstandkoming van een rookvrije atletiekvereniging. Mooie bouwstenen voor een rookvrije generatie, werkend aan een gezond nageslacht.

Foto's: https://photos.app.goo.gl/Ng3HfpXBBsVBVcDQ9

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie