Op de locatie Landtong komen een gezamenlijk nieuw schoolgebouw en nieuwe woningen.
Op de locatie Landtong komen een gezamenlijk nieuw schoolgebouw en nieuwe woningen. René de Leeuw

Geen sociale woningen in plan Landtong

3 oktober 2019 om 16:00 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Er komen definitief geen sociale woningen in de bouwplannen voor Landtong. Een amendement van de fractie van AVA met het voorstel om de helft van de geplande woningen voor Landtong te bouwen in de goedkopere marktsegmenten, kreeg woensdagavond in de gemeenteraad alleen de steun van SP en GroenLinks.

AVA-fractieleider Michel Becker wilde de helft van de bouwgrond beschikbaar stellen voor woningen voor starters en/of senioren, waarbij de huur niet hoger mag zijn dan de sociale huurgrens. De andere helft van de bouwgrond zou bestemd moeten worden voor lage middeldure huur tot maximaal 900 euro en/of middeldure koopwoningen tot maximaal 300.000 euro. In de collegeplannen gaat het om alleen middeldure woningen, deels ook in het hogere middeldure segment tot 1100 euro. "De toekomst van Amstelveen staat op het spel," aldus Becker. "We jagen jongeren de stad uit, zodat de vergrijzing toeslaat." Het argument van het college dat in de wijk Groenelaan al 47 procent van de woningen in de sociale sector valt, snijdt volgens hem geen hout, omdat steeds meer van die woningen 'geliberaliseerd' worden, wat inhoudt dat ze boven de sociale huurgrens van 720 euro per maand komen.

Pier Rienks (CDA) bleek er niet van overtuigd dat er een tekort is aan sociale huurwoningen in Amstelveen: "Er moeten meer middeldure huur- en koopwoningen worden gebouwd en daar is Landtong een uitstekend project voor." Dat standpunt werd gedeeld door VVD, D66, PvdA, BBA en ChristenUnie. "Al geruime tijd klinkt er kritiek in de raad dat er te weinig middeldure woningen worden gebouwd. Nu is er een plan voor zulke woningen, en nu moeten het sociale woningen zijn," aldus PvdA-raadslid Arnout van den Bosch. "Dit plan voldoet precies aan de eerdere verzoeken van de raad." Overigens rekenen de PvdA en andere partijen wel op sociale woningen in toekomstige plannen. Alleen SP en GroenLinks steunden het AVA-amendement.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie