D66-raadslid Saloua Chaara.
D66-raadslid Saloua Chaara. René de Leeuw

Amstelveen gaat leraren lokken met fonds

3 oktober 2019 om 14:00 Onderwijs

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen gaat onderzoek doen naar het instellen van een innovatie- annex lerarenfonds. Van het geld moet les geven aan Amstelveense scholen aantrekkelijker worden gemaakt teneinde een tekort aan leraren te voorkomen. Een ruime meerderheid in de gemeenteraad ging woensdagavond akkoord met een D66-motie van deze strekking.

D66-raadslid Saloua Chaara erkent dat er op dit moment weliswaar nog geen lerarentekort is in Amstelveen, maar dat dit wel dreigt te komen. "Het college is bezig om dit te voorkomen, maar de ambitie kan nog wel een stukje omhoog," vond ze. In haar motie spoort zij het college aan regelmatig met de schoolbesturen te spreken over het dreigende tekort en zo mogelijk hulp te bieden. Het fonds beoogt een aanvulling te zijn op landelijke regelingen en het imago van het werken aan Amstelveense scholen te verbeteren. Als het idee meerwaarde heeft, dan moet het in 2021 gestalte krijgen.

VOLLE LAAG Ondanks de ruime steun in de gemeenteraad, kreeg Chaara vanuit de oppositie de volle laag. Stieneke Kruijer (GroenLinks) vond de motie overbodig: "Die lost niets op. Het lerarentekort is een gevolg van landelijke maatregelen, zoals de lage salarissen en het feit dat de helft van degenen die aan een lerarenopleiding beginnen daar voortijdig mee stopt. Het echte pijnpunt in Amstelveen is wonen. Gezien hun salarissen zijn veel beginnende leraren aangewezen op sociale huurwoningen en die zijn hier niet te vinden."

Ook Bert de Pijper (ChristenUnie) noemde de motie volstrekt overbodig, omdat de wethouder heeft aangegeven al volop bezig is om leerkrachten te vinden, "tenzij u vindt dat de wethouder zijn werk niet goed en dan lijkt de motie een stukje afkeuring." Daarbij dient bedacht te worden dat onderwijswethouder Berkhout van dezelfde partij is als Chaara, namelijk D66.

ZORG Maria Casadei (SP) vond net als Kruijer dat het probleem zit in het gebrek aan sociale woningen. "Overigens is in de zorg het probleem veel nijpender. Zorgwerkers geven er de brui aan, melden zich ziek of komen elke dag huilend thuis." Daarom stelde Suzanne Piet (PvdA) voor dat de raad apart aandacht gaat besteden aan de problemen in de zorg.

Wethouder Berkhout omarmde de motie. "Nu ook Amsterdam fors investeert in het aantrekken en vasthouden van leraren, moeten wij elke mogelijkheid aangrijpen om onze aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt voor leraren te behouden."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie