Protesterende boeren blokkeerden dinsdag de A28 tijdens hun tocht naar Den Haag.
Protesterende boeren blokkeerden dinsdag de A28 tijdens hun tocht naar Den Haag. ANP Foto

Boeren willen 29 oktober Schiphol bezetten

2 oktober 2019 om 15:00 Natuur en milieu

SCHIPHOL Boeren willen dinsdag 29 oktober vliegveld Schiphol bezetten. Een bericht over deze nieuwe protestactie gaat volgens RTV Drenthe rond in verschillende WhatsApp-groepen met boeren.

De boeren willen het vliegverkeer stilleggen, omdat het stikstofprobleem daarmee in een keer zou zijn opgelost. Het bericht wordt veelvuldig onder boeren gedeeld. Ze roepen elkaar op het bericht door te sturen naar alle boeren. De routes zouden de dag voor de demonstratie bekend worden gemaakt.

Aanleiding voor de oproep voor een nieuwe demonstratie is dat de boeren het idee hebben dat ondanks het grote protest van dinsdag niets zal veranderen. Er wordt ook al opgeroepen tot een derde protest, mocht de nieuwe actie op 29 oktober niets uithalen.

GEEN STEUN Agractie, de organisator van de manifestatie in Den Haag, steunt die plannen niet. Bart Kemp van Agractie heeft oproepen zien langskomen, maar schaart zich er niet achter. "Wij verwachten van minister Carola Schouten binnen twee weken een antwoord op de manifestatie van dinsdag. Dat willen wij niet doorkruisen. Wij zullen dus aan zoiets niet deelnemen, al hebben wij er verder geen mening over."

"Ik heb oproepen zien langskomen", aldus Mark van den Oever van FDF. "Dit zijn wilde ideeën van jonge jongens die elkaar gek maken. Wij zijn niet benaderd voor de organisatie ervan. Dit soort dingen komt spontaan op, maar zo werkt dat niet. We zijn net terug uit Den Haag, laten we dat eerst goed afwerken. Ik zou deze plannen niet groter maken dan ze zijn."

REACTIE SCHIPHOL Boeren zijn bij Schiphol aan het verkeerde adres als zij ervoor kiezen acties te gaan voeren bij de luchthaven. Dat meldt de luchthaven in een verklaring. Volgens Schiphol heeft de luchtvaart met minder dan 2 procent een kleine bijdrage aan de stikstofdepositie in Nederland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie