Fotografe Naomi Heidinga: “Sommige vrouwen hadden tijd nodig, maar zeiden uiteindelijk toch ja”.
Fotografe Naomi Heidinga: “Sommige vrouwen hadden tijd nodig, maar zeiden uiteindelijk toch ja”. Naomi Heidinga

Reizende expositie belicht acht lokale heldinnen

2 oktober 2019 om 13:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Oktober is de maand van de geschiedenis. Het thema van dit jaar is 'Zij/hij' en gaat over de onderbelichte rol van de vrouwen in onze geschiedenis. Op donderdag 3 oktober opent wethouder Floor Gordon in de bibliotheek een bijzondere expositie met acht portretten van lokale heldinnen. Fotografe Naomi Heidinga zocht de vrouwen op om hun verhalen op te tekenen en nodigde ze uit in de studio.

Eén van die vrouwen is de 89 jarige Nora Valk. Van haar twaalfde tot haar vijftiende zat ze in een Japans kamp. Haar moeder overleed, haar vader was zoek, maar na de oorlog werd ze met hem herenigd. Onder meer op scholen vertelt ze over haar ervaringen, zodat de oorlog niet vergeten wordt. Ze koestert geen wrok jegens de Japanners, maar spreekt over verzoening. Heidinga: "Nora Valk, dat is voor mij echt een heldin.". 

LOKALE HELDINNEN Het idee voor een expositie over bijzondere Amstelveense vrouwen ontstond begin dit jaar op Internationale Vrouwendag, waar 'Heldinnen' het thema was. Naomi Heidinga: "We hebben heel veel internationale helden. Maar ik was benieuwd wie nu onze lokále heldinnen zijn. Toen heb ik een oproep op social media gedaan. Ik zei: 'Mensen denk goed na. Welke vrouw in jouw omgeving verdient het om heldin genoemd te worden? Daar kwamen veel reacties op. Met bekende vrouwen, maar ook met vrouwen die zich juist op de achtergrond inzetten voor bijvoorbeeld het milieu of in de mantelzorg."

SCHROOM "Daarna ben ik de vrouwen gaan bellen." vertelt Naomi Heidinga. "Ik legde uit dat ze genomineerd waren en dat ik ze wilde fotograferen. De reacties waren wisselend. Het is ook nogal iets hè, waar je 'ja' tegen zegt. Je gezicht komt prominent op een foto in een expositie, die ook nog eens door Amstelveen reist. Eerst ging ik langs om kennis te maken met een kop koffie. Die gesprekken gingen echt ergens over. De vrouwen hadden iets van 'ik ben helemaal geen heldin.' Maar als ik dan doorvroeg, bleek dat ze allemaal een bijzonder verhaal en wijze levensles te vertellen hadden. Elk verhaal is weer anders. De kinderburgemeester Jara Zurr bijvoorbeeld. Veel zit haar mee en ze kijkt heel onbevangen tegen het leven aan."

Alles kwam vervolgens neer op de fotosessie in een echte fotostudio, die Heidinga mocht gebruiken bij de lokale televisiezender RTVA. Voor de compositie van de foto baseerde de fotografe zich op het iconische beeld 'We can do it' van Miller, een affiche waarmee Amerikaanse vrouwen in de oorlog werd opgeroepen om aan het werk te gaan. Heidinga vroeg de vrouwen om iets betekenisvols mee te nemen, een sieraad bijvoorbeeld. Heidinga: "En dan gingen we gewoon aan het werk. Iedereen reageerde anders. De een wilde muziek horen tijdens de fotosessie. De ander ging op in gedachten. Maar na afloop hebben we uit de serie steeds samen één portret uitgekozen waar we allebei volledig achter stonden." 

Gevraagd naar de betekenis van elk portret zegt Heidinga: "Kijk, iedereen is een boel dingen. Maar van elk portret kan ik zeggen: 'Ja, dit ben jij écht."

Op donderdag 3 oktober om 17.00 uur is de opening van de expositie in de bibliotheek aan het Stadsplein. Iedereen is welkom. Bij de opening is er een afwisselend programma, waarin Dorien Mijksenaar ingaat op de vrouwenemancipatie in Amstelveen, de 16-jarige singer/songwriter Lola optreedt op en tot slot wethouder Floor Gordon de officiële opening verricht. De hele maand oktober is de expositie in de bibliotheek vervolgens te zien tijdens de 'Maand van de Geschiedenis'. Daarna reist de expositie door langs Amstelveense buurthuizen en bedrijven. Organisaties die de expositie in huis willen halen, kunnen zich nog hiervoor aanmelden. Voor meer informatie: http://www.amstelveenseheldinnen.nl/

Matthijs den Hollander

Credit: met dank aan Johan Bos

Deel van iconische affiche van Miller die diende als inspiratie voor het project.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie