Ervaringsdeskundigen delen hun verhaal met het publiek.
Ervaringsdeskundigen delen hun verhaal met het publiek. Gemeente Amstelveen

Nieuwe aanpak ondersteuning mensen met dementie en naasten

27 september 2019 om 16:00 Zorg

AMSTELVEEN Amstelveen en drie andere gemeenten in Nederland houden vier jaar lang experimenten om passende ondersteuning voor mensen met dementie en naasten te ontwikkelen. Op 24 september hield Ketenzorg Dementie Amstelland en Meerlanden samen met de organisatie Tao-of-Care een symposium in Amstelveen over dezen nieuwe vorm van ondersteuning, de Sociale Benadering Dementie.

"De essentie is dat je mens bent; méér dan je ziekte," vatte Nelleke Vogel, voorzitter Ketenzorg Dementie en bestuurder van Zonnehuisgroep Amstelland de nieuwe zienswijze krachtig samen. Hoogleraar Anne-Mei The heeft met haar team van Tao-of-Care langdurig onderzoek gedaan naar de leefwereld van mensen met dementie en hun naasten. "Hieruit kwam naar voren dat mensen met dementie en naasten vooral worstelen met de impact van de ziekte op hun leven," vertelt Anne-Mai The. "De zorg is heel goed en we weten veel over de ziekte. Maar de dokter kan weinig doen en er wordt nauwelijks aandacht besteed aan wat dementie betekent voor je dagelijkse leven. Ondersteuning die zich richt op de leefwereld is hard nodig. Wij noemen dat De Sociale Benadering Dementie (SBD)."

Het symposium voor zorgprofessionals, mensen met dementie, vrijwilligers en mantelzorgers uit de regio vond plaats bij Platform C aan het Stadsplein. De opening werd verricht door wethouder Marijn van Ballegooijen. "Het leven met dementie moet beter draagbaar worden. Uit focusgroepen in Amstelveen kunnen we drie belangrijke conclusies trekken. Ten eerste vereenzaamt iemand met dementie schrikbarend snel, en met hem of haar ook vaak de naasten. Dat is echt aangrijpend. En ten tweede zijn er veel vragen: Hoe vind ik zorg? Wat staat ons te wachten? Het blijkt ondanks alle inspanningen van professionals in de praktijk lastig voor betrokkenen om aan deze informatie te komen. Een derde conclusie is dat om hulp vragen erg moeilijk blijkt. Naasten werken zich eerder over de kop dan dat ze naar het gemeenteloket stappen voor hulp." De wethouder kondigde aan dat de gemeente Amstelveen meer geld gaat uitgeven aan mantelzorgondersteuning en aan experimenten in het kader van de Sociale Benadering Dementie.

Belangrijk binnen deze benadering is het SBD-team, gevormd door mensen met verschillende achtergronden en ervaringen. Een ouderenadviseur, een ambulant begeleider, een casemanager, maar ook bijvoorbeeld vrijwilligers kunnen onderdeel uitmaken van een SBD-team. 'Gidsen', heten de deelnemers van het team. Het team is zo divers, omdat een persoonlijke klik met de gids essentieel is. In principe ondersteunt de gids iemand met dementie en zijn of haar naasten gedurende het hele ziekteproces. 

Ervaringsdeskundigen vertelden tijdens het symposium persoonlijke, ingrijpende en inspirerende verhalen. De aanwezigen konden verschillende workshops die betrekking hebben op de Sociale benadering Dementie volgen.

Hoogleraar Anne-Mei van The Tao of Care, wethouder Marijn van Ballegooijen en bestuurder Nelleke Vogel Zonnehuisgroep Amstelland
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie