ANP Foto

Parkeren aan rand van Amstelveen en verder met OV

26 september 2019 om 12:41 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Het Amstelveense college van B en W wil onderzoek doen naar de komst van mobiliteitshubs aan de rand van Amstelveen. "Deze hubs moeten ervoor zorgen dat autoverkeer in Amstelveen afneemt. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat automobilisten die van buiten komen aan de rand van Amstelveen parkeren en verder reizen met het OV of een elektrische deelfiets. Hubs bieden ook mogelijkheden voor bezorgdiensten. Qua locaties wordt bijvoorbeeld gekeken naar Amstelveen-Zuid en in de omgeving van de A9," aldus wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer en Vervoer).

Het college kondigt het onderzoek naar mobiliteitshubs aan in de Ontwerp Mobiliteitsvisie Amstelveen. Daarin staat beschreven hoe de gemeente ervoor kan zorgen dat  Amstelveners ook in de toekomst zo prettig en veilig mogelijk van A naar B kunnen reizen. In de visie staan plannen hoe om te gaan met nieuwe technische ontwikkelingen en een steeds drukker wordende stad.

De capaciteit van het wegennet, fietsroutes en ov-netwerk loopt tegen zijn grenzen aan. Elektrische auto's en fietsen worden populairder en het delen van vervoersmiddelen ook. Pakketbezorgingsdiensten nemen bovendien steeds meer ruimte in. "Dit alles vraagt om een visie op mobiliteit. Een goede eerste stap zou zijn dat verkeer zonder herkomst of bestemming in Amstelveen, om de stad heen rijdt in plaats van erdoorheen", aldus wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer en Vervoer).

De Mobiliteitsvisie gaat ook in op verkeersveiligheid en luchtkwaliteit. "Met een proactief verkeersveiligheidsbeleid worden risico's vooraf in kaart gebracht. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de meest kwetsbare verkeersdeelnemers zoals kinderen rond scholen en ouderen rond ouderen- en gezondheidscentra," aldus Ellermeijer.

De gemeente ziet grote kansen voor het openbaar vervoer en de fiets. "Mensen willen met comfortabel en snel openbaar vervoer naar hun werk of studie kunnen. Daarnaast zijn er veel ouderen afhankelijk van openbaar vervoer die binnen de gemeente bijvoorbeeld het ziekenhuis, gezondheidscentra of de schouwburg willen bezoeken. Deze mensen moeten beter ondersteund worden met fijnmazig openbaar vervoer, zodat zij prettig en veilig van deur tot deur kunnen reizen," stelt de wethouder. De gemeente onderzoekt of op bepaalde routes bussen voorrang zouden moeten krijgen op ander verkeer, en welke gebieden in Amstelveen beter bereikbaar moeten worden met de OV.

OV-haltes moeten bovendien goed bereikbaar zijn per fiets en genoeg fietsenstallingen hebben. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar een nieuwe 'fiets-as' aan de oostkant van Amstelveen voor een snelle fietsverbinding met de Zuidas en het verminderen van de druk op de route Kazernepad (in de volksmond bekend als het Zwarte Pad).

De Ontwerp Mobiliteitsvisie Amstelveen ligt binnenkort vier weken ter inzage.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie