Leerlingen van de Brede School Rembrandt spelen de try-out van het spel.
Leerlingen van de Brede School Rembrandt spelen de try-out van het spel. Pr

Scholieren spelen VN-spel op Dag Duurzaamheid

26 september 2019 om 11:00 Overig

AMSTELVEEN Een betere wereld leer je spelenderwijs. Dat is de overtuiging van Leslie Doornik, mede-initiatiefneemster van de Dag van de Duurzaamheid, die op 10 oktober in Schouwburg Amstelveen plaatsvindt. Leerlingen van de Brede School Rembrandt spelen die dag een groot levend Monopoly-spel over duurzaamheid. Futurist Richard van Hooijdonk is aanwezig om aan meer dan 300 leerlingen een duurzaamheidsshow te geven. Doornik: “Het wordt een mooie dag. Kinderen zien veel beter dan volwassenen waar het met de wereld heen moet.”

Het is half negen ’s ochtends als 30 leerlingen van de Brede School Rembrandt het lokaal binnendrommen. Op de vloer ligt een levensgroot spel dat de kinderen als try out gaan spelen. Juf Chantal kondigt de alternatieve les aan: “We gaan Monopoly spelen!”. In plaats van Kalverstraat of Neude staan er nu termen als ‘planet’, ‘prosperity’ en ‘partnerships’.

Het spel is door Leslie Doornik ontwikkeld vanuit de stichting Global Goals Quest, een samenwerking met de Verenigde Naties. Centraal staat een VN-charter dat door 193 wereldleiders is ondertekend: 17 werelddoelen die ervoor moeten zorgen dat de wereld in 2030 een betere plek is om te leven. Doornik: “Deze duurzame doelen zijn heel hot in het bedrijfsleven. Bedrijven als Nestlé en de Rabobank nemen ze nu al op in hun missies. Het is een verbluffend simpel concept. Met een paar vragen ontdek je of je als mens of bedrijf bijdraagt aan de ontwikkelingen of dat je dat proces juist tegenwerkt.”

Het spel past in de nieuwe trend van ‘serious gaming’, een steeds meer in het bedrijfsleven toegepaste nieuwe manier van leren. Ook de leerlingen van juf Chantal gaan vandaag ‘serieus’ spelen. Doornik klapt in haar handen. “Wie kent de Verenigde Naties? De VN heeft aan mensen gevraagd in de hele wereld wat ze belangrijk vinden. Daar kwamen 17 doelen uit en op basis daarvan gaan jullie nu een bedrijf runnen.”

Snel wordt elk team gebombardeerd tot een bedrijf dat stoelen gaat produceren. Spelelement is dat de broodnodige starterslening door de Rabobank alléén wordt verleend wanneer de businessplannen de toets van de 17 VN-werelddoelen doorstaan, zoals bijvoorbeeld de vraag naar de grondstoffen of de gezonde afvalverwerking.

Doornik: “Je ziet dat onze kinderen de aanjagers zijn. Ze hebben zulke briljante ideeën. Maar ook het bedrijfsleven. Weet je dat op 10 oktober bijna alle grote Amstelveense ondernemingen samenwerken? Ze sponsoren het spel en zijn met hun managementteams aanwezig. Nestlé, Rabobank, KPMG, Ricoh, Loogman, LG, iedereen beseft dat dit de toekomst is.”

De Rabobank is een van de hoofdsponsors. Directeur Ugur Pekdemir: “De tijd is rijp dat ondernemers dingen anders gaan doen. Ik geloof heilig dat die verandering uit partnerships gaat komen.“ De Dag van de Duurzaamheid is een initiatief van wethouder Duurzaamheid Floor Gordon en vindt plaats op 10 oktober in de Schouwburg. Er is een grote duurzaamheidsmarkt en een workshop door het Regionaal Energieloket. De dag wordt om 20.00 uur afgesloten met een gratis theatershow door futurist Richard van Hooijdonk.

Voor meer informatie: http://www.amstelveen.nl/duurzaam

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie