Het plan voor Landtong betreft het groene gebied. Daar komen een nieuw schoolgebouw en vier woongebouwen.
Het plan voor Landtong betreft het groene gebied. Daar komen een nieuw schoolgebouw en vier woongebouwen. Startnotitie Landtong

Deel gemeenteraad wil sociale woningen aan Landtong

24 september 2019 om 16:00 Overig

AMSTELVEEN Enkele gemeenteraadsfracties zien graag sociale huurwoningen opgenomen in de nieuwbouwplannen voor Landtong. Daar moeten nieuwe scholen en 160 appartementen komen, maar bij de woningen gaat het nu in de plannen uitsluitend om middeldure huur- en koopwoningen.

In een raadscommissie donderdag zei Gonnie van Rietschoten (Actief voor Amstelveen) dat de gemeente als eigenaar van de grond hier zelf kan bepalen hoeveel sociale woningen er komen: "Maar in het plan komen jongeren, starters, ouderen en inwoners met een kleine beurs nog steeds niet in aanmerking voor een woning die voor hen te betalen is. We kunnen deze doelgroepen toch niet buitenspel blijven zetten?" Lennart de Looze (GroenLinks) noemde deze keuze 'onbegrijpelijk' en ook de SP is voorstander van sociale huurwoningen op deze plek.

Andere fracties als VVD, D66 en CDA vinden echter dat het plan met middeldure woningen prima is ingevuld. Het CDA en D66 zouden er graag nog wat van die woningen bij willen door bij de appartementengebouwen verder de hoogte in te gaan.

BEWUST Volgens wethouder Floor Gordon heeft het college voor dit project bewust niet gekozen voor sociale woningen. "We vinden dit niet de juiste plek daarvoor. In Groenelaan valt nu al de helft van de woningen in de sociale sector, tegen gemiddeld 35 procent in heel Amstelveen." Volgens haar komen jongeren degelijk aan bod: "Zij maken sneller kans op een middeldure dan op een sociale huurwoning. De woningen hier zullen voor veel jongeren goed te betalen zijn, zeker als ze met hun tweeën zijn."

SCHADUW Omwonenden van Landtong maken zich intussen ongerust over schaduwwerking van het komende schoolgebouw. In de commissie zei een bewoonster van Olmenstaete: "Voor de periode van november tot januari is er zelfs geen enkele kans meer op zonlicht. Daarom dringen wij aan op verschuiving van het schoolgebouw richting Landtong en verlaging van de bouwhoogte. 95 procent van onze bewoners is gepensioneerd en niet in de gelegenheid om uit onvrede over de toekomstige situatie te verhuizen." Volgens wethouder Gordon is er al met het gebouw geschoven om de schaduwwerking te minimaliseren. Met de architect wordt gesproken over verdere aanpassingen om schaduw te beperken.

Friso van der Meulen van het Wijkplatform Groenelaan stelde voor de plannen voor Landtong aan te houden om eerst een totaalplan op te stellen voor zaken die spelen in Groenelaan, behalve Landtong ook Olmenhof en winkelcentrum Groenhof. "Wij gaan schetsen aanbieden aan de gemeente. Het gaat om een grote ingreep in het gebied die onomkeerbaar zijn voor de komende vijftig jaar."

Gordon voelt hier niets voor. "Omliggende gebouwen staan niet op onze grond en wij vrezen voor vertraging. Ook ontstaan er dan financiële risico's."

ENERGIE GroenLinks ziet de nieuwbouw graag volledig energieneutraal. Dat wordt die nu wel grotendeels, maar niet helemaal. Volgens Gordon is dat een kwestie van kosten: "Je hebt heel veel meerkosten om de laatste stap naar volledig energieneutraal te maken. We hebben nu nog geen goede alternatieven. Daarmee is 100 procent energieneutraal nog niet haalbaar."

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie