Afbeelding
Eigen foto

Harmen van der Steenhoven: gemeente Aalsmeer bestaat in 2040 niet meer

23 september 2019 om 13:16 Politiek

AALSMEER De gemeente Aalsmeer bestaat in 2040 niet meer. Dat schrijft Harmen van der Steenhoven, fractievoorzitter van D66 in Amstelveen, in een column op de website van zijn partij. Van der Steenhoven gaat in zijn column dieper in op de steeds moeizamere ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten Aalsmeer en Amstelveen, en hij ziet de toekomst duidelijk niet positief in.

De ambtelijke samenwerking tussen Aalsmeer en Amstelveen zorgt voor steeds meer wrevel. Onlangs haalde de VVD in Amstelveen al hard uit naar de kleine buurman en kort daarna liet de Amstelveense wethouder Frank Berkhout weten onderzoek te gaan doen naar het verstandshuwelijk. 

BRIEF In Aalsmeer wensten men eerst niet te reageren, maar vorige week ging er dan toch een brief de deur uit. Daarin stond te lezen dat er hoognodig naar de samenwerking moest worden gekeken. 'Voor ons college is daarom het moment aangebroken dat we de huidige situatie niet langer kunnen laten voortbestaan', aldus het college van Aalsmeer. Directe aanleiding van de brief was een verhoging van de ICT-kosten die volgens Aalsmeer eenzijdig is opgelegd door Amstelveen. 

Fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven van de Amstelveense afdeling van D66 gelooft daar niks van, zo schrijft hij - op persoonlijke titel - in een column. 'De hoge ICT-kosten zijn echter niet de reden van deze breuk. Het was de actuele aanleiding voor Aalsmeer om de samenwerking op te zeggen. De achterliggende reden is evident: de gemeente Aalsmeer wil zelfstandig blijven en is bang voor een bestuurlijke fusie in de toekomst.'

TE KLEIN Een slecht idee, aldus Van der Steenhoven. Hij denkt dat Aalsmeer te klein is om als gemeente nog zelfstandig te kunnen bestaan. En mede daarom ziet hij een fusie van beide gemeenten juist als de meest logische optie. 'De meest voor de hand liggende en goedkoopste oplossing is een fusie van de beide gemeenten. Een fusie van twee gemeenten vergt van kopstukken echter wel de politieke moed om je eigen persoonlijke belangen naar de achtergrond te bewegen. (...) In Amstelveen was die moed aanwezig. In Aalsmeer ontbrak die moed. De komende jaren zullen de inwoners van de gemeente Aalsmeer de prijs betalen voor het behoud van de eigen zeggenschap.'

Duidelijke taal van de D66'er, die dan ook verwacht dat een zelfstandige gemeente Aalsmeer over enkele decennia niet meer zal bestaan. Als afsluiter laat Van der Steenhoven zijn taalvaardigheid de vrije loop. 'Zo hebben we na een welverdiende vakantie als fractie er onze eigen mini-Brexit bij gekregen waar we de komende jaren veel tijd en energie in zullen moeten stoppen. De afkorting voor deze scheiding heb ik al bedacht: 'Aalsminder'.

Wil je de hele column van Van der Steenhoven lezen? Dat kan hier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie