Afbeelding
Pixabay

Golf aanvragen vergunningen voor kamergewijze verhuur

13 september 2019 om 14:00 Overig

AMSTELVEEN De gemeente ontvangt momenteel een golf van aanvragen voor vergunningen om kamers te mogen verhuren. In bekendmakingen van de gemeente staan ineens tientallen vermeldingen van aangevraagde dan wel verleende vergunningen voor 'het afwijken van het bestemmingsplan t.b.v. kamergewijze verhuur'. "Een gevolg van nieuw beleid," aldus de woordvoerder van wethouder Rob Ellermeijer (Wonen).

Vooral studenten, expats en werkende jongeren proberen onderdak te vinden in door middel van woningdelen aangeboden kamers in Amstelveen. De collegepartijen hebben in het coalitieakkoord 2018-2022 afgesproken dat zij dit onder voorwaarden willen toestaan. Het college heeft vervolgens regels opgesteld die de gemeenteraad begin dit jaar heeft goedgekeurd.

Wie zijn woning wil delen heeft hiervoor nu vergunningen nodig. Een eis is dat woningen die worden goedgekeurd voor woningdelen minstens 50 meter bij elkaar vandaan staan. Dit vooral om een sterke verhoging van de parkeerdruk te voorkomen. Bij flats mag in maximaal 10 procent van de appartementen kamergewijze verhuur plaatsvinden. Bij sociale huurwoningen van corporaties is deze vorm van kamerverhuur niet toegestaan. Kamers moeten aan eisen voldoen wat betreft oppervlakte en geluidsisolatie en er moet een gemeenschappelijke woonkamer, eetkamer of woonkeuken aanwezig zijn. Kamerbewoners dienen te staan ingeschreven bij de Amstelveense Basisregistratie Personen.

WENNEN Om inwoners aan de nieuwe regels te laten wennen, stelde de gemeente een proefperiode in tot 1 juli, die in het najaar gevolgd zou worden door waarschuwingen. Wie al doet aan kamergewijze verhuur kreeg daarmee de kans vergunningen te regelen bij de gemeente. Wie dat niet doet, loopt vanaf 1 januari 2020 kans op stevige boetes die in hoogte variëren van 6.000 tot 20.500 euro. Een verklaring voor de toevloed aan vergunningaanvragen komt dan ook vooral van mensen die inmiddels waarschuwingen van de gemeente hebben ontvangen. De gemeentewoordvoerder zegt dan ook 'totaal niet verrast' te zijn.

Inclusief de hoofdbewoner(s) mogen bij kamergewijze verhuur maximaal vier personen in een huis wonen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie