Afbeelding
ANP Foto

Plaatselijk politiek bezorgd over slechte luchtkwaliteit

9 september 2019 om 10:29 Politiek

AMSTELVEEN De plaatselijk politiek maakt zich zorgen over de gevolgen voor de gezondheid van de luchtvervuiling en geluidshinder in deze regio. Naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws hebben VVD, D66, PvdA en CDA hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W. Ze willen dat er op korte termijn contact opgenomen worden met de ministeries van Volksgezondheid en Infrastructuur en Milieu om de ernst van de huidige situatie te onderstrepen en te vragen om maatregelen. 

De berichtgeving was gebaseerd op gegevens van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en onderzoeken van de Gezondheidsraad. ´Daaruit kwam naar voren wat veel inwoners van Amstelveen al lang dachten, namelijk dat wij in een van de meest ongezonde gemeentes van Nederland wonen. De omringende snelwegen en Schiphol worden genoemd als de grootste boosdoeners en vervuilers. Naast de gifstoffen is ook het hoge basis geluidsniveau schadelijk voor de gezondheid. De kans op hart- en vaatziektes is als gevolg hiervan aanzienlijk verhoogd,´ aldus de vier partijen in een gezamenlijk persbericht. 

De vier gemeenteraadsfracties vragen ook of de uitkomsten van het RIVM-rapport meegenomen kunnen worden in het lopende overleg met Schiphol. Het recht op schone lucht en een gezonde leefomgeving is volgens hen in Amstelveen op allerlei manieren ernstig in het geding. Professor Onno van Schayck stelde bij RTL Nieuws dat het wonen in onze regio betekent dat inwoners per dag de gifstoffen van circa 5 à 10 sigaretten binnenkrijgt. ´Natuurlijk hebben we allemaal belang bij transport en reizen, maar als dat ten koste gaat van onze gezondheid dan streven wij ons doel van zo lang mogelijk gezond leven volledig voorbij,´ aldus de woordvoerders van de vier fracties.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie