Een meisje kijkt toe terwijl haar ouders ruziën.
Een meisje kijkt toe terwijl haar ouders ruziën. ANP Foto

Amstelveen komt voor jeugdhulp met loket bij conflictscheidingen

5 september 2019 om 11:26 Overig

AMSTELVEEN Gemeente Amstelveen wil het makkelijker maken om jeugdhulp te vinden.  Hiervoor gaat de gemeente bijvoorbeeld een loket voor conflictscheidingen openen en komen er GGZ-praktijkondersteuners jeugd (geestelijke gezondheidszorg) bij huisartsen. Deze acties zijn opgenomen in de Jeugdagenda 2019-2022 die het college van B en W heeft goedgekeurd en ter behandeling heeft aangeboden aan de gemeenteraad. In de agenda staan doelen, speerpunten en acties om de jeugdhulp binnen Amstelveen te verbeteren en de kosten te  beheersen

Met een groot deel van de 18.000 kinderen en jongeren in onze gemeente gaat het volgens B en W gelukkig goed. Toch stijgen de kosten voor jeugdhulp nog elk jaar verder door. "Ons doel is de jeugdhulp in Amstelveen goed, persoonlijk en betaalbaar te houden. Als een kind hulp nodig heeft, moet hij of zij die op tijd kunnen krijgen. Hoe eerder de hulp, hoe minder kans dat de problemen van een kind erger worden. Daarbij willen we dat het kind en het gezin één zorgplan en één aanspreekpunt heeft. Daardoor blijft het persoonlijk. Gelukkig is de schaal van Amstelveen zo, dat we dat kunnen bieden,"  aldus wethouder Frank Berkhout (Jeugd).

Het hoofddoel van de Jeugdagenda is dat kinderen in Amstelveen veilig, gezond en kansrijk op moeten kunnen groeien. Het gemeentebestuur gaat daarom onder meer inzetten op ´sterke wijken´ waarbij hulp en zorg in de directe omgeving van het kind gegeven moeten worden. Als voorbeelden worden trainingen op maat in de scholen of het aanmoedigen van sporten voor kwetsbare kinderen genoemd.

Verder wil de gemeente de samenwerking met partnerorganisaties intensiveren. Ook stimuleert de gemeente de samenwerking tussen scholen, kinderdagverblijven en jeugdhulpverleners. Amstelveen start ook een onderzoek naar alle jeugdzorg en de inkoop hiervan. Daarmee verwacht het college meer zicht te krijgen op welke specialistische hulp structureel nodig is. Alle maatregelen samen moeten ervoor zorgen dat Amstelveen meer inzicht en grip krijgt op de inhoud en kosten van de jeugdhulp in de gemeente.

Sinds de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015 is de uitvoering van jeugdhulp een taak van gemeentes.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie