Loge Ludus Sacer van de Orde van Weefsters Vita Feminia Textura bestaat 50 jaar

4 september 2019 om 18:06 Maatschappelijk Deel je nieuws

De orde van Weefsters Vita Feminia Textura werd in 1947 opgericht en kwam voort uit de vrijmetselarij. Loge Ludus Sacer is opgericht op 6 september 1969. Vrouwen wilden hun eigen orde, waarin het vrije denken centraal staat. Het betreft een zelfstandige organisatie. De vrouwen, die elkaar ‘zuster’ noemen,  gaan wekelijks  met elkaar in gesprek over allerlei onderwerpen. Dat gebeurt in een veilige omgeving waarin we elkaar vertrouwen. Iedereen die zoekt, kan zich bij ons aansluiten. Ons doel is om bewuster in het leven te staan. We gaan op zoek naar het antwoord op vragen als ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat doe ik hier?’

De bijeenkomsten zijn op een heel andere manier leerzaam dan bijvoorbeeld een cursus van de Volksuniversiteit. Bij ons staat niet het weten centraal. Gevoel en intuïtie zijn zeker zo belangrijk. Elke vrouw maakt in de orde een persoonlijke ontwikkeling door en deelt dat met anderen.

Dat er geheimzinnigheid kleeft aan de Orde van Weefsters is niet verwonderlijk. Zo zijn de  inwijdingsrituelen niet toegankelijk voor buitenstaanders. Waarom dat is? Het moet een verrassing zijn voor degene die wordt ingewijd. Ze moet er blanco ingaan. Tijdens dat inwijdingsritueel krijgt het nieuwe lid ook de ‘werktuigen’ aangereikt die nodig zijn om te kunnen deelnemen aan de wekelijkse gesprekken in de zogenoemde voorhof.  In die gesprekken speelt de symboliek van het spinnen en weven een belangrijke rol.

Voor de duidelijkheid: bij de Orde van Weefsters wordt dus niet letterlijk geweven. Zoals de vrijmetselaars ook niet letterlijk metselen. Het gaat om de symboliek. ‘Als de samenleving een weefsel zou zijn, dan weefden wij elk een draad daarin met onze eigen kleur en eigenschappen’.

Loge Ludus Sacer komt elke eerste en tweede woensdag van de maand bij elkaar in De Luwte in Amstelveen en één keer per maand in het gebouw van de Vrijmetselaars op de Amsterdamseweg in Amstelveen. Belangstellenden kunnen een mail sturen naar ludussacer@ordevanweefsters.nl.

 

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie