Links: SAKB gebouw, rechts: architect Arnold Ingwersen.
Links: SAKB gebouw, rechts: architect Arnold Ingwersen. Fotobewerking Yvonne

Monumentendag met speciaal programma in SAKB-gebouw

4 september 2019 om 07:30 Historie

AMSTELVEEN Het gebouw van SAKB KunstLokaal aan de Ouderkerkerlaan 15 is samen met de Turnzaal ernaast geopend voor publiek tijdens Monumentendag op zondag 15 september van 10.00 tot 16.30 uur. Er is een programma georganiseerd om bezoekers voor te lichten over de geschiedenis en bouwstijl van de panden en over het huidige gebruik ervan.

In het Turngebouw wordt het verleden van beide panden belicht. Kunsthistoricus Fred Meulenbelt geeft korte lezingen over de gebouwen, de architect en de bouwstijl. Hierna neemt hij de toehoorders mee voor een wandeling door en om de gebouwen.

Tussen 11.30 uur en 15.30 uur worden elk half uur verhalen verteld over gebruikers van gebouw nummer 15 in het verleden. Er zijn smakelijke verhalen bij van ouderen die destijds als leerling op de Christelijke ULO hebben gezeten. Van 1978 tot 1989 werd nummer 15 gebruikt als dependance van het Keizer Karel College. Het werd 'Het Valkhof' genoemd. Ook uit deze periode zijn leuke anekdotes opgediept. De verhalen worden verteld door Loek Berbee, die als docent wiskunde aan het KKC zelf deze periode heeft meegemaakt. Bovendien is een tentoonstelling te zien met meer dan 70 klassenfoto's van de 88 eerste en tweede klassen die 'Het Valkhof' bevolkt hebben. 

In het gebouw ernaast, op nummer 15, kunnen bezoekers zien hoe het gebouw sinds 1989 door SAKB KunstLokaal gebruikt wordt. In alle lokalen zijn cursisten met docenten aan het werk. Bezoekers kunnen de sfeer proeven tijdens lessen tekenen, schilderen, beeldhouwen, boetseren of het toepassen van grafische technieken.

Speciaal voor Open Monumentendag worden twee soorten workshops gegeven die aansluiten bij architectuur. Om 11.00 uur en om 15.00 uur geeft Marjolein van Doorenmaalen uitleg over lijnperspectief en verdwijnpunten in tekeningen en neemt ze daarop de deelnemers mee naar het balkon in het Turngebouw om daar met hen het geleerde in praktijk te brengen. Om 12.30 uur helpt Edgar Jansen geïnteresseerden om hun eigen droomgebouw te tekenen in zijn workshop 'Fantasiegebouwen tekenen à la Piranesi'.

Koffie en thee staan klaar voor bezoekers. Ook is er speciaal voor deze dag door SAKB KunstLokaal een brochure gemaakt met informatie over het gebouw en verhalen van gebruikers. Die mogen bezoekers gratis meenemen.

Zie voor meer info: www.sakb.nl

Het SAKB-gebouw aan de Ouderkerkerlaan.
Gevelsteen Christelijke ULO
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie