Het jonste gemeentelijke monument aan de Van Weerden Poelmanlaan.
Het jonste gemeentelijke monument aan de Van Weerden Poelmanlaan. Gemeente Amstelveen

Twee lokale monumenten eerste keer open op Monumentendag

3 september 2019 om 12:28 Historie

AMSTELVEEN Verschillende Amstelveense monumenten openen op zaterdag en/of zondag 15 september de deuren tijdens de Open Monumentendagen. Twee Amstelveense monumenten openen in dat weekend op zondag voor het eerst de deuren voor het ´monumentenpubliek´: het voormalige schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan en het pand van SAKB Kunstlokaal aan Ouderkerkerlaan 14-15.

Het voormalige schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan is sinds dit jaar een gemeentelijk monument. Zondag 15 september opent het monument voor het eerst de deuren voor het publiek. De voormalige Jan Lighthartschool is in 1953 gebouwd en kenmerkend voor de naoorlogse bouwstijl waarin het samenbrengen van de gemeenschap voorop stond. Tegenwoordig is de locatie het atelier van verschillende Amstelveense kunstenaars, bekend onder de naam Ateliers 2005. Zij stellen deze dag hun ateliers open.

Het pand van SAKB Kunstlokaal aan de Ouderkerkerlaan is al langer een gemeentelijk monument en dit jaar voor het eerst geopend tijdens de Open Monumentendagen. Het ontwerp van de voormalige school is van architect Ingwersen en dateert uit 1925. De kunstenaars van de SAKB openen dit jaar ook voor het eerst de deuren tijdens de Open Monumentendagen. Op de zondag zijn hier gratis workshops van verschillende kunstenaars te volgen.

uRBANUSKERK De toren van de Urbanuskerk kan op beide Monumentendagen beklommen worden. Vorig jaar werd het schip van de kerk door brand verwoest, maar de toren is behouden gebleven. Van achter een glaswand kunnen bezoekers ook een kijkje in de kerk nemen.

KERKEN Tijdens het Open Monumentenweekend openen verschillende Amstelveense kerken hun deuren, zoals de Paaskerk, Pauluskerk (alleen zaterdag), Kruiskerk (zaterdag) en Annakerk (beide dagen). Ook het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Graaf Albrechtlaan is open op zaterdag. De Urbanuskerk in Nes aan de Amstel is zondag geopend. Ook hier kan de toren beklommen worden. Op Buitenplaats Wester-Amstel worden rondleidingen verzorgd, evenals op begraafplaats Zorgvlied.

Zie voor een overzicht van alle monumenten, openingstijden en activiteiten:  https://www.openmonumentendag.nl/comite/amstelveen/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie