Fred van den Hoek bij de door hem vermaledijde distels, die nu vol zaadpluis zitten dat zijn land inwaait.
Fred van den Hoek bij de door hem vermaledijde distels, die nu vol zaadpluis zitten dat zijn land inwaait. René de Leeuw

Distels bij N201 zorgen voor overlast bij boeren in polder

28 augustus 2019 om 11:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN In de natuurgebiedjes rond de N201 groeien veel distels, vooral akkerdistel. Door uitzaaiing in naburige weilanden ondervinden boeren in het zuiden van de Bovenkerkerpolder overlast. Als het niet verbetert, stelt veehouder Fred van den Hoek de provincie Noord-Holland aansprakelijk voor de schade.

Bij een bezoek aan de gebiedjes blijkt er kort tevoren gemaaid. "Veel te laat," zegt Fred van den Hoek. "Distels moet je maaien in juni, voordat ze zaad en pluis vormen. Want dat waait de weilanden in en ontkiemt daar. Als wij er niets aan doen, belanden distels in het veevoer en kunnen ze wondjes veroorzaken in de bek, de slokdarm en de maag van het vee, wat kan leiden tot ontstekingen." Aan het maaisel is te zien dat akkerdistels hier de overhand hebben. Van den Hoek wijst ook op taluds van de weg - "die zijn al jaren niet gemaaid" - en op slootkanten waar deels is gemaaid en veel distels nog fier overeind staan.

"Ik ben niet tegen natuur," benadrukt hij. "Dat kan prima samengaan met agrarische bedrijven, mits bepaalde onkruiden onder de duim worden gehouden. Dat geldt voor alle distels, maar ook voor ridderzuring, Sint-Jakobskruid en bereklauw."

De natuurgebiedjes beslaan 30 hectare en zijn in 2015 opgeleverd als natuurcompensatie voor de nieuwe N201. "Een prachtig gebied," zegt Van den Hoek. "Met waterpartijen en wandelpaden. Langs die paden bloeiden vele wilde bloemen, maar die worden door de distels overwoekerd. Dat is jammer, er is miljoenen aan dit gebied uitgegeven."

GEVAAR in 2016 en 2017 deed Van den Hoek het beheer in opdracht van de provincie Noord-Holland, op basis van een beheersplan. In 2018 nam de provincie het beheer zelf ter hand. "Ik heb ze in 2016 al gewaarschuwd voor de distels," zegt Van den Hoek. "In 2018 begon het maaien te laat. En dit jaar opnieuw, het is al ver in augustus." Hij wijst naar zijn aangrenzende grasland, waar distels de kop opsteken. Ook laat hij een leegstaande boerderij in het gebied zien waar distels het erf overwoekeren.

De provincie wijt het late maaien aan het faillissement van de gecontracteerde aannemer. "Er was een nieuwe aanbesteding nodig," aldus een woordvoerster van de provincie. "Dat kost tijd en daarom is het maaien pas onlangs begonnen. Volgend jaar moet dat wel op tijd beginnen." De provinciewoordvoerster geeft verder aan dat de komende tijd de taluds verder worden gemaaid. Voor het groen langs fietspaden is de gemeente verantwoordelijk. Van den Hoek stelt dat het faillissement al begin mei bekend was.

Sommige provincies hebben een 'distelverordening' die grondeigenaren voorschrijft distels te bestrijden. Die heeft Noord-Holland niet. De gemeente evenmin. Daar zijn geen problemen met distels bekend. Een woordvoerster wijst op een oude volkswijsheid: 'Distels maaien is distels zaaien.' "In nieuwe natuur zijn vaak veel akkerdistels. Na een paar jaar, als de bodem tot rust komt, verdwijnen die vanzelf." Maaien kan ook, maar dan wel vóórdat zich pluis vormt, en aanvullend om de plant uit te putten. Gezien de vele distels nu, is nietsdoen voor Van den Hoek geen optie.

COMMUNE Van den Hoek vraagt zich ook af wat er gebeurt na verkoop van een lege boerderij. Een kandidaat-koper is de Dorothy Gemeenschap, een christelijke groepering die er een commune wil vestigen, waar zij ook kleinschalig ongedocumenteerde vluchtelingen wil opvangen. De gemeente wil wel meewerken aan een bestemmingsplanwijziging of omgevingsvergunning voor een commune, maar wil geen vluchtelingen. Ook Van den Hoek heeft twijfels of dit de juiste plek is voor vluchtelingenopvang.

René de Leeuw

Akkerdistel heeft fraaie bloemen, maar boeren zijn niet blij met hun stekels.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie