Afbeelding
ANP/Lex van Lieshout

Binnenkort wisselfietsen op station Amsterdam Zuid

30 juli 2019 om 15:00 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Vervoerregio Amsterdam begint in september een proef van een half jaar met de wisselfietsen in fietsparkeergarage Mahlerplein bij station Amsterdam Zuid. Daarmee wordt ingespeeld op de toenemende populariteit van de combinatie fiets- en treingebruik.

Veel mensen fietsen 's ochtends naar het station om vanaf daar verder te reizen met het openbaar vervoer. Andere mensen komen aan op het station en hebben daar een stationsfiets staan om vanaf het station naar hun werk te kunnen reizen. De ene fiets staat overdag in de stalling, de andere 's nachts. De Vervoerregio Amsterdam start nu samen met de gemeente Amsterdam, NS, ProRail, de Universiteit van Amsterdam en Hogeschool Windesheim een proef om te kijken of deze twee groepen reizigers hun fiets kunnen delen.

Aan de pilot kunnen 200 deelnemers meedoen. Accel Nederland B.V. stelt 130 Batavus-fietsen beschikbaar voor mensen die met de fiets naar of vanaf Station Zuid reizen of willen reizen. Dat zijn 100 fietsen voor de pilot en 30 bufferfietsen om te zorgen dat niemand achter het net vist.

Het wisselfietsconcept werkt volgens de Vervoerregio heel eenvoudig: de ene helft van de deelnemers woont op minimaal anderhalf kilometer afstand van het station en de andere helft werkt op minimaal die afstand. Iemand die 's ochtends met de trein of metro verder naar het werk reist, parkeert de fiets in een speciaal gereserveerd deel van de stalling onder Mahlerplein. Iemand die aankomt op Station Amsterdam Zuid en verder met de fiets wil, kan diezelfde fiets gebruiken en na het werk weer terugzetten.

In de ideale sitautie staan er dus bijna nooit fietsen ín de stalling: alleen rondom de wisselmomenten in de spits. Aan het experiment zitten geen financiële kosten vast voor deelnemers: die zijn voor de Vervoerregio. Wel moeten deelnemers een aantal enquêtes invullen zodat hun ervaringen meegenomen kunnen worden in de resultaten en eventuele vervolgstappen. Mensen die interesse hebben om deel te nemen aan de proef kunnen zich aanmelden via wisselfiets.amsterdam.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie