Afbeelding
Archief

Ingezonden: 'op maanlandingsdag was het in New York uitgestorven'

22 juli 2019 om 17:05 lokaal

AMSTELVEEN Jos Groot uit Amstelveen was precies vijftig jaar geleden in New York, maar had zich niet gerealiseerd dat het de dag was van de maanlanding..

"In juli 1969, was ik 18 jaar geworden en had mij als werkstudent aangemonsterd op de Rijndam van de Holland-Amerika lijn, die op en neer voer tussen Le Havre en New York. In deze nadagen van het Transatlantisch passagiersvervoer, waren de passagiers Amerikaanse studenten, die een rondreis door Europa gingen maken, of op de terugweg waren. Het schip deed er ongeveer 9 dagen (!) over om de oversteek te maken.

Halverwege de Atlantische Oceaan werden we vaak ingehaald door het supersnelle pronkstuk van de Franse koopvaardij de "France". Als we op ongeveer 4 dagen varen voor de Amerikaanse kust waren kwam de France ons alweer tegemoet. (Het schip is later verkocht, het gebruikte teveel energie, en heeft onder de naam Norway nog een paar jaar gevaren, tot ze onder de slopershamer ging).

Bij aankomst in New York viel op dat het op straat doodstil was; geen mens te bekennen, behalve wat bedelaars, enig teken van leven gaven nog de gele taxi's, die ogenschijnlijk doelloos rondreden. Ik kon de stilte niet plaatsen. Mijn eigen stad was op een zondag minder uitgestorven bedacht ik me. Later zag ik door een open raam mensen in een restaurant in een kring naar zwart wit beelden kijken.

O, ja, ze gingen naar de maan.

Aan het eind van de middag kwamen meer mensen de straten op: Uitgelaten! Ze begonnen spontaan met je te praten. Vol trots waren ze over wat ze gezien hadden. Ik voelde dat ik deelgenoot was van een historische gebeurtenis; Magisch.

Bij het volgende bezoek na de tweede bootreis was de stad zoals ik van te voren had verwacht: bruisend en hectisch; gewoon weer zichzelf."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie