AVA-fractieleider Michel Becker heeft liever woningen voor ouderen en jongeren in plaats van hotels.
AVA-fractieleider Michel Becker heeft liever woningen voor ouderen en jongeren in plaats van hotels. René de Leeuw

Raad akkoord met 500 hotelkamers, AVA is mordicus tegen

22 juli 2019 om 12:32 lokaal

AMSTELVEEN Het college wil tot en met 2022 drie of vier nieuwe hotels in Amstelveen toestaan, met bij elkaar maximaal 500 kamers. Dat kunnen ook uitbreidingen zijn van bestaande hotels. De raad is hiermee akkoord gegaan. Alleen AVA stemde tegen. Die heeft liever meer huizen voor jongeren en ouderen.

In 2009 telde Amstelveen 162 hotelkamers, inmiddels zijn dat er 1520, verdeeld over twaalf hotels. Waren er in 2015 nog bijna 58.000 hotelovernachtingen, tot en met 2018 is dat explosief gegroeid tot ruim 378.000. En de markt is nog niet verzadigd. Het toerisme groeit en omdat Amsterdam een hotelstop heeft, wijkt de hotelbranche uit naar de regio.

Toch wil het college niet iedere aanvraag voor een nieuw hotel honoreren, dit uit vrees voor nadelige gevolgen, zoals druk op de schaarse ruimte, het lawaai van rolkoffertjes op straat, toeristen die in Amstelveen verblijven maar hun geld in Amsterdam uitgeven en negatieve gevolgen voor buurten. Meer accommodaties moeten een duidelijke meerwaarde hebben voor de omgeving en het vestigingsklimaat. Het college wil geen overaanbod, maar selectieve en duurzame groei.

Nieuwe hotels worden vooral gedacht in het Stadshart, dat er levendiger van zou kunnen worden, en verder langs de A9/Krijgsman, in het Oude Dorp en Bovenkerk en op het huidige bedrijventerrein Legmeer. Ook in Kronenburg, waar nu al diverse grote hotels zijn, bestaan nog mogelijkheden. Verder noemt het college de Amstel en het Amsterdamse Bos en ook sluit het de Beneluxbaan niet uit.

NIET GELOOFWAARDIG In de gemeenteraad stemde één partij tegen: Actief voor Amstelveen (AVA) met twee zetels. "Wij zien niets in meer hotels," zegt fractieleider Michel Becker. "Wij vinden het niet geloofwaardig onze inwoners voor te houden dat er in Amstelveen geen ruimte is om aan de vraag naar betaalbare woningen te voldoen, maar wel voor de ontwikkeling van hotels. En dat onder het mom van economisch belang. Wij komen liever op voor het algemeen belang: het bouwen van seniorenwoningen om de doorstroming te bevorderen en starterswoningen om jonge Amstelveners te behouden voor onze stad en hun de kans te geven economisch en maatschappelijk van waarde te zijn. Bij de ouderen gaat het om mensen die Amstelveen hebben opgebouwd. Er zijn veel ouderen van wie de partner is overleden en die tot hun overlijden alleen in een eengezinswoning blijven wonen. Vaak zijn dat ook nog eens sociale huurwoningen. Voor jongeren investeren we in Amstelveen veel in scholen en sport, maar vervolgens kunnen we ze geen woningen bieden zodat ze naar elders vertrekken."

De diverse mooie plekken die het college in gedachten heeft voor hotels, kunnen wat AVA betreft ook heel goed benut worden voor woningen voor ouderen en jongeren. "Daar moet je geen hotels neerzetten," zegt Becker. "Daar moet je woningen bouwen. En je moet lege kantoren ombouwen. Alleen als dat met kantoren echt niet lukt, dan pas zou je aan een hotel kunnen denken."

Becker begrijpt niet waarom andere partijen instemmen met meer hotels: "BBA vraagt zich af voor wie we bouwen in Amstelveen. Hotels zijn in ieder geval niet in het belang van de burgers. Van GroenLinks begrijp ik ook niet dat zij groene plekken aan hotels zouden willen opofferen. De gemeente zou desnoods zelf in woningen voor ouderen en jongeren kunnen investeren. Meer hotels is aan Amstelveners niet te verkopen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie