Afbeelding
matthijsimmink.com

Minister van Engelshoven opent 'vrouwen'-tentoonstelling in Cobra Museum

15 juli 2019 om 16:03 Uit-cultuur/nieuws

AMSTELVEEN Met het feestelijk in de lucht gooien van de mouwen van een speciaal ontworpen schildersjas van kunstenaar/vormgever Aziz Bekkaoui opende Minister van Engelshoven de tentoonstelling Nieuwe Nuances, vrouwelijke kunstenaars in en rondom Cobra. Een tentoonstelling op het snijvlak van twee belangrijke onderdelen uit haar portefeuille: Kunst en emancipatie.

"We zijn er nog lang niet met de emancipatie. Maar ik ben heel erg blij met deze tentoonstelling. Niet alleen omdat het Cobra Museum deze vrouwen de plek geeft die ze verdienen maar ook omdat hiermee de man-vrouwverhouding bij tentoonstellingen een beetje recht getrokken is. Bovendien geeft het museum een groot publiek de kans kennis te maken met het prachtige werk van deze begaafde kunstenaars", aldus minister van Engelshoven.

Kunstenaar en vormgever Aziz Bekkaoui heeft voor de gelegenheid alle vrouwen die de opening van de tentoonstelling bijwoonde, gekleed in een speciaal voor deze tentoonstelling ontworpen schildersjas. Op het moment dat minister van Engelshoven de tentoonstelling voor geopend verklaarde gooiden alle vrouwen de mouwen van hun kleding sychroon in de lucht. Vervolgens mochten ze de tentoonstelling als eerste bezoeken terwijl de aanwezige mannen samen in een afgekaderde ruimte moesten wachten. "soms moet je de emancipatie met een stevige creatieve hand helpen. Vandaag staan alle vrouwen in de spotlight" aldus Aziz Bekkaoui.

NIEUWE NUANCES Het Cobra Museum brengt deze zomer een nuance aan in de kunstgeschiedenis. Met de tentoonstelling Nieuwe Nuances streeft het Cobra Museum ernaar het beeld van de Cobra-beweging als 'mannenclub' bij te stellen. Nieuwe Nuances toont het werk van acht vrouwelijke kunstenaars in en rondom Cobra. Sommige van hen gevierd kunstenaar, sommige van hen volledige vergeten.

De tentoonstelling is te zien tot en met 1 december 2019 in het Cobra Museum voor Moderen Kunst Amstelveen. Kijk voor meer informatie op www.cobra-museum.nl.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie