Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Randwijcklaan 13 in het najaar open voor kleinschalige activiteiten

16 juli 2019 om 10:02 lokaal

AMSTELVEEN De 'kleine sjoel' aan Randwijcklaan 13 opent dit najaar de deuren voor maatschappelijke en educatieve activiteiten. De gemeente gaat deze zomer aan de slag met een kleine verbouwing om het ontvangen van bezoekers mogelijk te maken.

Het gebouw dat in de oorlogsjaren dienst deed als school voor Joodse kinderen die elders niet meer welkom waren, is vorig jaar aangekocht door de gemeente en aangewezen als gemeentelijk monument. Het college, de raad en omwonenden wilden daarmee voorkomen dat het vanwege de grote cultuurhistorische waarde gesloopt zou worden voor nieuwbouw. Met betrokken erfgoedorganisaties en -verenigingen en de werkgroep Randwijcklaan 13 is gesproken over een invulling die recht doet aan de historie en de locatie. 

Het gaat om een sobere verbouwing waarbij er onder meer een tussenmuur verdwijnt en een kleine opslagruimte in de tuin wordt gebouwd. Na de verbouwing gaat Heem Locaties (die ook de Annakerk en de huisjes in het Amsterdamse Bos en de Heemparken verhuren) het gebouw exploiteren en verhuren als ruimte voor maatschappelijke bijeenkomsten (tegen een maatschappelijk tarief). Daarbij valt te denken aan mindfulness-sessies, mediation- trainingen en kleinschalige overleggen. "Daarnaast krijgt het gebouw een educatieve functie door via lezingen en exposities en het ontvangen van schoolklassen de rijke geschiedenis van Amstelveen en met name de wijk Randwijck te vertellen", zegt wethouder Herbert Raat (Welstand en Monumenten). "We hebben gezamenlijk de invulling gekozen met respect voor het gebouw. Dat we onze kinderen en andere inwoners kunnen onderwijzen over een geschiedenis die we nooit mogen vergeten in een gebouw waar het plaatsgevonden heeft, is indrukwekkend." 

Het gebouw uit 1930 is ontworpen door architect Warners in de Amsterdamse Schoolstijl. In de beginjaren is het gebouw gebruikt als wijklokaal van de Nederduits hervormde gemeente. In 1938 werd het ingewijd als synagoge. Tijdens de oorlog zetelde de Joodse Raad hier en kregen Joodse kinderen er les, nadat zij niet meer welkom waren op reguliere scholen. In 1942 werden 239 Joodse Amstelveners hier verzameld, waarna ze werden gedeporteerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie