BBA-raadslid Ruud Kootker vroeg zich af of de inwoners van Amstelveen groeien naar 125.000 inwoners wel willen.
BBA-raadslid Ruud Kootker vroeg zich af of de inwoners van Amstelveen groeien naar 125.000 inwoners wel willen. René de Leeuw

Nieuwbouw voor iedere verkochte sociale woning

15 juli 2019 om 14:01 lokaal

AMSTELVEEN De gemeenteraad wil snellere uitvoering van de afspraak in het coalitieakkoord om sociale huurwoningen te verkopen en daarvoor nieuwe sociale woningen bij te bouwen. Een motie van VVD, D66, CDA en AVA hierover haalde op 10 juli een ruime meerderheid.

De fracties constateren dat er in 2018 geen sociale huurwoningen zijn verkocht of bijgebouwd. In 2019 is het ook geen onderdeel van de prestatieafspraken tussen het college en woningcorporatie Eigen Haard. Dat moet met de afspraken voor 2020 wél gebeuren. Verkoop moet mogelijk zijn voor alle huurders en er dienen plekken aangewezen te worden voor de bouw van nieuwe sociale woningen. Volgens Eigen Haard wordt maar 'heel mondjesmaat' gebruik gemaakt van de mogelijkheid van het kopen van sociale huurwoningen, alleen in Amsterdam. In Amstelveen zegt de corporatie nu geen zicht te hebben op nieuwbouw. "Daarom bieden wij hier dus geen woningen te koop aan," aldus Eigen Haard. Wethouder Rob Ellermeijer zei hierover inmiddels in gesprek te zijn met Eigen Haard. Kees Noomen (VVD) wil bewoners van sociale huurwoningen anderhalf jaar na het passeren van de huurgrens verplicht laten verhuizen.

125.000 Een andere woningbouwkwestie is groei naar 125.000 inwoners. "Willen Amstelveners dat wel?" vroeg Ruud Kootker (BBA) zich af. "We wonen hier schoon, veilig en gelukkig. Voor wie gaan we groeien? Voor de Amstelvener die geen hypotheek kan afsluiten van meer dan 350.000 euro? Of voor de expats van internationale bedrijven en speculanten?" Martin Kortekaas (GroenLinks) wil de inwoners vanaf het begin bij de groeiplannen betrekken. "Want groei is een keuze, je kunt er ook voor kiezen om niet te groeien of anders te groeien." Harmen van der Steenhoven (D66) werkt liever eerst scenario's uit om inzicht te krijgen in de gevolgen van groei. "Daarna kunnen we de discussie aangaan." Kortekaas probeerde zijn standpunt te onderstrepen met een motie, maar die werd verworpen.

REGULATIE Patrick Adriaans (SP) wil prijsregulatie op een deel van de koopmarkt en de vrije huursector. "Het is toch van de zotte dat er woningen gebouwd worden in de middeldure huursector van krap 50 vierkante meter. Maar waar moet een gezin wonen met een inkomen van rond de 45.000 euro?" Volgens Pier Rienks (CDA) zit de groei nog steeds veel te veel in dure huizen. "Overal zien wij penthouses en villa's in aanbouw." Percy de Robles (SBA) zei: "Onze toekomstige mantelzorgers vinden hier geen woning en trekken weg." Michel Becker AVA is voor containerwoningen en 'tiny houses' voor ouderen en jongeren. "Wij zien niets in meer hotels terwijl onze eigen inwoners geen huis kunnen vinden."

Intussen is ook vernieuwing nodig van bestaande wijken. Bert de Pijper (CU) vroeg zich af hoe dit te betalen nu geld uit een spaarpot daarvoor gestoken wordt in scholen. Esther Veenboer (PvdA) herinnerde eraan dat stadsvernieuwing voor de PvdA een belangrijke pijler is onder het coalitieakkoord: "We zien er nog weinig van terug. Voor ons staat de afspraak om in te zetten op stadsvernieuwing als een huis."

SIGNAAL GroenLinks en SP kondigden voor 26 september een avond aan over de woonproblematiek: voor jongeren die bij ouders op zolder wonen, mensen die op een sociale huurwoning wachten of een gezin willen beginnen maar geen woning kunnen vinden. Aanvang 19.00 uur op een nog bekend te maken locatie.

René de Leeuw

Patrick Adriaans bepleit prijsregulatie op de Amstelveense woningmarkt.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie