Politiek is Melle's passie: hij wil later graag de politiek in.
Politiek is Melle's passie: hij wil later graag de politiek in. Naomi Heidinga

Inspiratiebron voor anderen

15 juli 2019 om 15:00 lokaal

AMSTELVEEN Drie keer cum laude slagen voor je middelbare school. Dat is weinig leerlingen gegeven. Melle Kampstra deed het wel en hoopt hiermee anderen te inspireren. Melle, die zijn middelbare schoolcarrière op het Panta Rhei op vmbo niveau begon: "Voor vmbo-leerlingen zijn er niet altijd rolmodellen waaraan zij zich op kunnen trekken, terwijl het vmbo juist wel een plek is waar leerlingen zitten met enorme capaciteiten.'' Onlangs is hij geslaagd voor de havo op het KKC. De weg naar zijn gedroomde toekomst ligt open, tenminste, eerst moet nog een propedeuse in Bestuurskunde worden gehaald. Dan kan hij politicologie gaan studeren: want politiek is zijn passie.

Van vmbo naar havo, dat is een behoorlijke sprong. Heeft hij na de basisschool het verkeerde advies gekregen? "Nee, ik denk juist dat het goed is geweest, om eerst het vmbo te doen. Destijds hadden leraren wel het idee dat ik meer in mijn mars had, maar dat het verstandig was om op het vmbo te beginnen." Hij was een andere jongen dan nu. "Ik was onzeker, zoals zoveel leeftijdgenoten. Ik liep in vergelijking met andere kinderen wat achter in mijn ontwikkeling. En het was thuis niet zo makkelijk."

Op Panta Rhei voelde hij zich helemaal op z'n plek. "Ik had regelmatig gesprekken met mijn mentor, er was echt persoonlijk contact. Ik voelde me gewaardeerd." In eerste instantie deed hij weinig voor school. Tot hij voor een wiskundeproefwerk wel de boeken in dook. Zijn inzet werd beloond met een tien. Hij ontdekte dat het leuk is om te leren. Als toekomst zag hij een carrière in de sport voor zich. Naar het CIOS om gymleraar of sportinstructeur te worden. Nu heeft hij andere dromen.

De interesse voor de politiek werd aangewakkerd door zijn overgang van het vmbo (4 basis) naar de mavo. Een overstap die door de onderwijsinspectie moet worden goedgekeurd, omdat deze niet past binnen de gangbare regels. "Toen besefte ik dat alles door de politiek wordt bepaald. De politiek had een directe invloed op mijn toekomst door me wel of niet te laten overstappen."

Sindsdien verdiept hij zich in de politiek. Hij kijkt naar Tweede Kamerdebatten en leest boeken over politieke grootheden. Met vrienden discussieert hij over politieke vraagstukken zoals het klimaatakkoord. Ook is hij geïnteresseerd in de lokale politiek. "Volgend jaar wil ik me gaan inzetten voor GroenLinks in Amstelveen." Hij heeft al een aantal raadsvergaderingen meegemaakt en is enthousiast. "Deze zijn heel open, en daarom makkelijk te volgen voor iedereen die graag meer wil weten over de lokale politiek."

Als politicus in Amstelveen zou hij zich onder meer inzetten voor het behoud van het groen, maar nog hoger op het wensenlijstje staat het verbeteren van het onderwijs. "Amstelveen heeft vier geweldige scholen, maar het kan nog beter. Bijvoorbeeld door meer persoonlijke aandacht." Op die manier worden capaciteiten van kinderen beter benut. "Onderwijs gaat niet alleen om het leren van kennis, maar ook om het ontwikkelen van iemands persoonlijkheid." Zijn voorbeeld is Jesse Klaver, van GroenLinks. Ook een vmbo-leerling. "Toen ik voor het eerst een toespraak van hem hoorde over hoe je dingen kunt bereiken als je maar gemotiveerd bent, kreeg ik kippenvel."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie