René Backx en Petra Smit bij een KozieMe-kussen.
René Backx en Petra Smit bij een KozieMe-kussen. eigen foto

Amstelveense actie voor mensen met dementie tijdens Nijmeegse Vierdaagse

15 juli 2019 om 16:00 lokaal

AMSTELVEEN Na een geslaagde editie van de avondvierdaagse in Amstelveen enkele weken terug, wagen vele Amstelveners zich deze week aan de grootste meerdaagse wandelprestatietocht ter wereld, de Nijmeegse Wandelvierdaagse. Een uniek en historische loop door de omgeving van Nijmegen. Meer dan 75 nationaliteiten doen mee, variërend van 11 tot 92 jaar. Uit Amstelveen doen ook vele fanatieke wandelaars mee. Zo ook René Backx, die voor de eerste keer meedoet en in totaal 200 km in vier dagen zal lopen. "Ik heb er enorm veel zin in! Samen met enkele vrienden willen we dit mooie sport- en volksevenement een keer uitlopen. Een prestatie waar we ons al maanden op voorbereiden. Geen eikenprocessierups zal ons daarin tegenhouden."

René heeft het evenement aangegrepen om een sponsorloop te organiseren voor mensen met dementie. "Dementie is een mensonterende ziekte waarbij herinneringen verdwijnen, persoonlijkheid verandert en kwaliteit van leven achteruitgaat, zowel voor de patiënt als zijn/haar omgeving", aldus René. Bijzonder aan de sponsorloop van René is dat het geld niet opgehaald wordt voor meer onderzoek, maar voor een kussen specifiek voor mensen die op dit moment lijden aan dementie. Van het gedoneerde geld zal René zachte kussens aanschaffen die bij aanraking persoonlijke geluiden/muziek laten horen via een ingebouwde speaker, en deze weggeven aan woongroepen voor mensen met dementie. Via het kussen krijgen de patiënten aandacht via aanraking en fijne herkenbare geluiden. Hierdoor wordt een gevoel van thuis gestimuleerd, een essentieel gevoel voor mensen met dementie/Alzheimer. Het innovatieve kussen is ontstaan uit een kunstproject en is doorontwikkeld specifiek voor mensen met dementie. Bovendien wordt het gemaakt in samenwerking met sociale werkplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

René heeft zelf geen voorkeur voor specifieke verzorgingshuizen. "Mijn opa is helaas overleden aan Alzheimer drie jaar geleden. Ik ben er van overtuigd dat dit kussen zijn kwaliteit van leven in het verzorgingshuis had verbeterd. Juist in deze fase van iemands leven is een gevoel van thuis enorm belangrijk. Daarom maak ik me hard om zoveel mogelijk geld te werven en zodoende kussens kan weggeven aan verzorgingshuizen."

"Een geweldig initiatief!", aldus Petra Smit wie vorige week verkozen is tot Muziekdocente van het Jaar 2018/2019. Ze is als muziek/ckv-docent verbonden aan het Christelijk Scholengemeenschap Buitenveldert en heeft vorige week woensdag deze prijs ontvangen van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Songfestivalwinnaar Duncan Laurence op basis van unaniem oordeel van de vakjury uit 1400 nominaties. Petra Smit: "Muziek is een sleutel tot verbinding, herinnering en stimuleren van hersenactiviteit. Dit geldt voor alle leeftijden, van 0 tot 100 jaar. Juist ook bij senioren, waarbij een ziekte als dementie zorgt voor afbrokkeling van herinneringen. Muziek zorgt weer voor verbinding en herinnering. Afgelopen maanden maakte ik met Jef van Niel "Onbegrensd Theater" in Villa Randwijck, waarbij we samen met senioren in Amstelveen een theatervoorstelling maakten. Deze voorstelling werd twee keer met groot succes uitgevoerd in het Noorddamcentrum. Muziek speelt hierin een belangrijke rol, senioren bloeien er echt van op. Dezelfde kracht zit verborgen in dit kussen. Met name de combinatie van muziek en genegenheid maakt dat ik zeer enthousiast ben over de actie van René. Een geweldig leuk initiatief! Ik hoop dat hij veel kussens kan weggeven aan mensen met dementie."

Meer informatie over de sponsorloop van René kun je vinden op tinyurl.com/4daagseSponsorloopReneBackx.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie