In Amstelveen zijn talrijke onbenutte platte daken geschikt voor zonnepanelen.
In Amstelveen zijn talrijke onbenutte platte daken geschikt voor zonnepanelen. Pixabay

Meer zonnepanelen op platte daken

13 juli 2019 om 11:55 lokaal

AMSTELVEEN Ongebruikte platte daken van gebouwen van organisaties in Amstelveen moeten de komende jaren voorzien worden van zonnepanelen dan wel beplanting. Het gaat om gebouwen van bedrijven, de gemeente en woningcorporaties. De gemeenteraad heeft op 10 juli een motie van deze strekking unaniem aangenomen.

De motie werd ingediend door Stephanie Schilder van D66, met meteen al de steun van VVD, PvdA, GroenLinks, BBA en CDA. De resterende fracties steunden de motie ook bij de behandeling van het nieuwste vergroeningsplan van het college (PLECK).

"Er zijn in Amstelveen vele vierkante kilometers aan ongebruikte platte daken," aldus Schilder. "Kantoren, bedrijfshallen, scholen en woonflats van corporaties. We hebben weliswaar al een groene identiteit, maar er is altijd ruimte voor verdere vergroening en verfraaiing." Schilder denkt niet alleen aan daken, maar ook het verwerken van planten in gevels. Ze wil onder meer onderzocht hebben of het vergroenen van daken verplicht gesteld kan worden.

ONGELIJKHEID GroenLinks diende samen met ChristenUnie, CDA, AVA en SP ook een 'groene motie' in, gericht op sociale rechtvaardigheid bij de energietransitie. "Er dreigt klimaatongelijkheid," aldus GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni. "Subsidieregelingen zijn vooral gericht op eigenaren van woningen en panden van bedrijven en organisaties, maar niet op huurders van woningen. Als de verhuurder zijn woningen niet verduurzaamt, kunnen huurders blijven zitten met een hoge energierekening. Huurders die wel aanspraak kunnen maken op subsidies, gaan sneller aan de slag met verduurzaming van hun huis. Ze hoeven dan niet te wachten op de verhuurder."

Andere fracties hadden sympathie voor deze motie, maar vreesden dat die niet zou werken zonder eerst verzekerd te zijn van de medewerking van verhuurders. Bovendien dreigt het gevaar van hogere huren, aldus Stephanie Schilder. "Een woning wordt door verduurzaming meer waard en als de verhuurder dan de huur verhoogt, dan krijg je een omgekeerd effect. Dan steun je de verhuurder, niet de huurder."

Maar alle fracties vonden de motie in essentie wel een goed idee en stelden voor deze samen met GroenLinks verder uit te werken om er dan later alsnog over te stemmen. Wethouder Floor Gordon gaf aan dat een verhuurder veel meer aan verduurzaming van een woning kan doen dan een huurder. En dat er op basis van het Klimaatakkoord afspraken komen met woningcorporaties. "Dat moet nog worden uitgewerkt, maar ik verzeker u dat zodra die regelingen er zijn, wij vooraan staan in de rij." GroenLinks besloot uiteindelijk de motie aan te houden voor nadere uitwerking.

KOKEN Percy de Robles (SBA) vroeg in het kader van de energietransitie aandacht voor ouderen. "Van het gas los betekent voor hen overschakelen op elektrisch koken. Daar hebben veel ouderen moeite mee. Ze moeten opnieuw leren koken. Misschien moet het college zorgen voor cursussen 'elektrisch koken'. Van senioren die al naar gasvrije nieuwbouw zijn verhuisd, horen wij dat zij hun elektrische kookplaten niet gebruiken, omdat het ze niet lukt om er zelf op te koken."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie