Afbeelding
ANP Foto

Hoeveel subsidie kreeg Amstelveen om asbest te verwijderen?

14 juli 2019 om 12:00 lokaal

AMSTELVEEN De subsidiepot om daken van huizen, kantoren en boerderijschuren asbestvrij te maken, is leeg. In totaal maakte de Rijksoverheid 75 miljoen euro vrij om asbest van het dak te laten verwijderen. Benieuwd hoeveel subsidie er in deze gemeente is besteed? Kijk dan hieronder. 

Er ging 75 miljoen euro in, maar het geld is op. De subsidiepot voor het asbestvrij maken van daken van huizen, kantoren en boerderijschuren heeft de bodem bereikt. Met name in sterk agrarische gemeenten is veel gebruik gemaakt van de regeling, zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Eigenlijk zou de subsidie lopen tot eind dit jaar, maar eind 2018 was het geld al op. Een nieuwe regeling is er (nog) niet. 

GEZONDHEID Asbest, en dan vooral losse asbestvezels, kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid en politiek Den Haag wil daarom dat alle asbestdaken in Nederland op den duur verwijderd zijn. Er wordt echter nog gesteggeld over over de precieze invulling van dit plan. Een verbod op asbestdaken sneuvelde vorige maand in de Eerste Kamer, later dit jaar komt er waarschijnlijk een vervolgplan.

Sinds het begin van de subsidieregeling in 2016 kregen meer dan 28.000 aanvragers geld uit de subsidiepot. Ruim de helft van die aanvragen kwam van particulieren, bijvoorbeeld om asbest op het dak van een huis weg te laten halen. Het meeste geld ging daarentegen naar ondernemers, waarschijnlijk vaak naar agrarische bedrijven. Daken van oude schuren en stallen zijn namelijk geregeld bedekt met asbest golfplaten. Een woordvoerder van de RVO laat weten dat de subsidieregeling veel door agrariërs is gebruikt. Via de subsidieregeling werd al met al meer dan 16.8 miljoen vierkante meter asbestdak verwijderd. In totaal ligt er in Nederland naar schatting nog ongeveer 80 miljoen vierkante meter asbestdak. 

GOEDE REGELING Volgens Alfred Jansen, LTO-portefeuillehouder Veiligheid en Pacht, was de subsidieregeling voor agrariërs een "goede regeling, die de toch vaak hoge saneringskosten wat verzachtte". Dat de regeling vooral door agrariërs is benut, komt volgens hem doordat het overgrote deel van de asbest ook op de daken van boerenschuren ligt. Vaak gaat het hierbij om flinke aantallen vierkante meters.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie