Het winnende schilderij is al in het museum, gelukkig kan Camilla een foto laten zien.
Het winnende schilderij is al in het museum, gelukkig kan Camilla een foto laten zien. Naomi Heidinga

Kunst Amstelveense Camilla hangt in het Rijksmuseum

10 juli 2019 om 11:45 lokaal

AMSTELVEEN Eén van je schilderijen in het Rijksmuseum hebben hangen, dat is de droom van veel kunstenaars. Voor Camilla Erlandsdotter uit Amstelveen is die droom werkelijkheid geworden. Ze is één van de 563 winnaars van de actie Lang Leve Rembrandt. Haar kunstwerk werd uit duizenden inzendingen gekozen. 15 juli is het openingsfeestje voor de expositie, die tot 15 september te zien is in de Phillipsvleugel van het museum.

Het winnende schilderij maakte ze in 2015. Het is een portret van de acteur Benedict Cumberbatch, naar zijn rol in de film The Imitation Game. "Ik maak graag portretten." Dat is te zien, in haar huiskamer hangen verschillende schilderijen. "Omdat mensen niet graag model zitten voor een schilderij, vind ik mijn inspiratie online, of schilder ik een karakter uit een film of toneelstuk." De techniek die ze heeft gebruikt, doet denken aan het werk van Rembrandt. Maar dan wel vertaald naar de moderne tijd. "Het werk van oude meesters, zoals Rembrandt, is een inspiratiebron. In het museum kijk ik altijd goed naar welke technieken zij hebben gebruikt."

"Rembrandt schilderde aan de ene kant heel precies, te zien aan de details in het schilderij. Aan de andere kant kon hij met zijn paletmes ook verf op het doek kwakken. Dat is precies wat mijn dochter Lia heeft gedaan. Ze heeft me geholpen bij dit schilderij. Ze was toen vier. Net als Rembrandt had met zijn zoon Titus, heb ik een innige band met mijn dochter Lia. Ook dat hebben we gemeen."

Schilderen is haar hobby. Met een drukke baan en gezin heeft ze er nu niet veel tijd voor. "Ik maak één of twee schilderijen per jaar." Het is de eerste keer dat ze naar buiten treedt met haar werk. De uitverkiezing was een grote verrassing. Dat geldt ook voor de inhoud van het openingsfeest, ze heeft geen idee wat ze kan verwachten. Zolang de tentoonstelling duurt, kan ze gratis naar het museum, haar kunstwerk bezoeken.

Meer dan 8.000 mensen uit 95 landen gaven begin dit jaar gehoor aan de oproep een zelfgemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt in te sturen. Op de verjaardag van Rembrandt, 15 juli, openen de kunstenaars zelf de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt.

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie