Lekker fietsen langs de Amstel en onderweg bootjes kijken.
Lekker fietsen langs de Amstel en onderweg bootjes kijken. Naomi Heidinga

Fietstocht door Amstelland: 'Langs de Amstel de stad uit'

10 juli 2019 om 13:00 lokaal

AMSTELLAND Op slechts een kwartier fietsen van de grote stad zijn prachtige polders te ontdekken. Uitgestrekte vergezichten, middeleeuwse rivierenlandschappen, historische buitenplaatsen en monumentale boerderijen: je vindt ze in Amstelland. Met de fietstour 'Langs de Amstel de stad uit', beschikbaar via de app IZI Travel, word je door het landschap geleid. Onderweg kom je meer te weten over het ontstaan van het gebied.

Amstelland, een ruig veengebied, is in de Middeleeuwen ontgonnen voor de landbouw. Door slootjes te graven, werd het gebied begaanbaar gemaakt. Het veen werd op die manier ontwaterd. Door het ontwateren zakte de bodem enorm. Daarom begon men in de 12e eeuw al met dijken aan te leggen, omdat het land lager lag dan het water.

Later werden de polders langs de Amstel verveend: het veen werd uit de sloten gehaald en op de kant te drogen gelegd. Zo ontstond turf: het bruine goud; een belangrijke brandstof. De sloten werden steeds breder en de legakkers smaller, tot plassen ontstonden. Deze plassen werden vervolgens weer drooggemalen, maar niet overal. De Amstelveense Poel en de Vinkeveense Plassen zijn op die manier ontstaan. De vervening ging tot 1940 door. In het landschap zijn de sporen van de vervening nog goed zichtbaar. De legakkers en slootjes zijn te zien, evenals diverse molens, die hielpen het gebied droog te houden.

FLAMINGO'S Startpunt is het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. De tocht gaat verder langs de Amstel, en voert onder meer langs begraafplaats Zorgvliet, buitenplaats Amstelrust, de Riekermolen en het standbeeld van Rembrandt. Op Amstelveens grondgebied kom je een banpaal uit 1625 tegen, en zijn indrukwekkende buitenplaatsen te zien: Wester-Amstel en Buitenplaats Ooster Meer. Wie geluk heeft, kan in de tuin flamingo's bij het water zien staan.

De fietstocht langs de Amstel voert door Ouderkerk aan de Amstel, een prachtig dorp aan de rand van de stad. Hier is volop horeca te vinden, evenals de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim. Verderop is het recreatiegebied Ouderkerkerplas, één van de gebieden die door Groengebied Amstelland wordt beheerd, waar zomers kan worden gezwommen en het hele jaar rond heerlijk gewandeld kan worden. In de winter is een deel van de plas afgesloten, vanwege vogels die hier dan in grote getale naartoe komen.

Ook de volgende stop is een vogeleldorado: het landje van Geijssel. Daar komen in het voorjaar allerlei vogelsoorten op af. In het vroege voorjaar bijvoorbeeld grutto's en eenden, die voor de rust en het voedsel komen. Later in het jaar komen de kemphanen. Vogelspotten kan vanuit de vogelkijkhut. Na het voorjaar maken de vogels plaats voor koeien. In het gebied Amstelland zijn nog agrariërs te vinden, al zijn het er minder dan vroeger.

tHUIS Dorst gekregen na al het fietsen? Vlakbij de Ouderkerkplas vind je een melktap, waar je verse melk kunt tappen. Of maak een klein uitstapje naar het Proeflokaal van KEK, gelegen aan de landijsbaan van de Amstelbocht.

Via Polder de Toekomst kom je uiteindelijk aan de andere kant van de Amstel uit, en fiets je terug richting de stad. Bijzonder zijn de kruithuizen, vermomd als boerderijen. Eén na laatste punt is tHuis aan de Amstel, waar genoten kan worden van een hapje of drankje. Dan rest alleen nog de Omval, een voormalig schiereiland tussen Watergraafsmeer en de Amstel.

De tocht is 27 kilometer lang, maar is op diverse plaatsen in te korten. De app is ontwikkeld door Finette van der Heide, landschapsecoloog van Groengebied Amstelland.

De navigatie-aanwijzingen en de informatie over bezienswaardigheden zijn ingesproken, dus je hoeft onderweg niet op het telefoonscherm te kijken. Oordopjes of een koptelefoon zijn wel handig. De foto's en informatie is vooraf of naderhand in te zien. De app is te downloaden via izi.travel/nl/app of de play store.

GROENGEBIED AMSTELLAND Groengebied Amstelland ligt tussen Amsterdam Zuid-Oost, Ouder-Amstel, Amstelveen en Diemen. Het gebied bestaat uit veenweidepolders, recreatieterreinen zoals Gaasperzoom en Elsenhove en waterparadijzen als Gaasperplas, Ouderkerkerplas en De Hoge Dijk. In Groengebied Amstelland kun je fietsen, varen, wandelen en nog veel meer. Kijk voor fietstochten, wandelingen en activiteiten op www.groengebied-amstelland.nl.

In de zomer is het heerlijk toeven rond de Ouderkerkerplas.
Rond Ouderkerk zijn volop Blonde 'd Aquitaine koeien te vinden.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie