Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Belklus zet in op energiebesparende klussen bij ouderen

7 juli 2019 om 07:00 lokaal

AMSTELVEEN De vrijwilligers van de Belklus voeren jaarlijks ruim 1.900 klussen uit bij ouderen en gehandicapten in Amstelveen. Dit jaar staat de teller al op 1.050, waarvan 121 energiebesparende opdrachten. Vanaf juli 2019 zet de Belklus een jaar lang actiever in op energiebesparingen zoals het aanbrengen van radiatorfolie. Juist nu is het tijd om je klaar te maken voor komende winter.

Vanaf 1 juli is de Belklus begonnen met de energiebesparende actie. Ze benaderen wijk voor wijk alle klanten om ze te informeren over de mogelijkheden, zoals het plaatsen van tochtstrippen en ledlampen. Maar ook het lager instellen van de boiler en het plaatsen van een doorstroombegrenzer leiden tot bezuinigingen. Een vrijwilliger van Belklus gaat vervolgens bij de klant op bezoek om de mogelijkheden te bespreken en plant direct een afspraak in om het uit te laten voeren.

VAKKUNDIG "Het is fantastisch hoe de Belklus zich inzet voor ouderen en gehandicapten in Amstelveen", vindt wethouder Floor Gordon. "De vrijwilligers voeren al 25 jaar vakkundig klussen uit en het is mooi om te zien dat hier steeds meer energiebesparende opdrachten bij horen. In mijn ogen is dit een charmante manier om energie te besparen zonder grote ingrijpende investeringen. Iets wat past bij de doelgroep. Het ontluchten van de radiator bijvoorbeeld zorgt voor het verbeteren van de warmteafgifte en daardoor voor een besparing. Amstelveen stimuleert inwoners om ieder op zijn manier aan de slag te gaan met het besparen op energie."

De Belklus heeft rond de 5.000 klanten in Amstelveen. Iedere ochtend verdelen de veertien vrijwilligers de klussen aan huis en tuin en gaan ze op pad. Ze combineren de klussen zoveel mogelijk en kijken verder dan alleen de technische aspecten. De vrijwilligers letten vanuit valpreventie bijvoorbeeld op het wegwerken van snoeren op de grond, plaatsen brandmelders waar nodig en kijken naar energiebesparende mogelijkheden. Ook het sociale aspect wordt steeds belangrijker.

CONTACT "We werken in een hecht en vakkundig team van gepensioneerden, maar ook met mensen die dit combineren met hun werk", legt voorzitter Bob Out van de Belklus uit. "We zijn altijd op zoek naar handige vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen contact met ons opnemen om kennis te maken."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie