Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Amstelveen breidt proef met extra ophalen gft-afval uit

5 juli 2019 om 19:00 lokaal

AMSTELVEEN De proef met drie extra ophaalrondes voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) bij 3.000 Amstelveense huishoudens afgelopen voorjaar was zo'n succes, dat de gemeente dit volgend jaar uitbreidt naar meer wijken. Mede hierdoor, en de invoering van Anders Inzamelen, is de hoeveelheid restafval in de eerste 5 maanden van dit jaar afgenomen met 20 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De proef behelst drie extra ophaalrondes in het voorjaar (maart, april, mei) en in het najaar (september, oktober, november) bij zo'n 3.000 huishoudens in Amstelveen. Dit heeft eraan bijgedragen dat dit voorjaar 7 procent meer gft (91.000 kilo) is opgehaald dan in dezelfde periode vorig jaar. De gemeente breidt daarom volgend jaar uit naar zo'n 6.000 huishoudens. Er zijn op dit moment niet voldoende inzamelvoertuigen om in de hele gemeente extra rondes te rijden in het voor- en najaar.

RESTAFVAL "Naast het scheiden van herbruikbare grondstoffen, is het doel van Anders Inzamelen om de hoeveelheid restafval terug te brengen van 200 kilo naar 100 kilo per inwoner per jaar in 2021", zegt wethouder Floor Gordon (Afvalbeleid). "Om tot minder restafval te komen, is de meeste winst nog te behalen bij het nog beter scheiden van gft-afval. De 91.000 kilo extra ingezamelde gft dit voorjaar is een goed begin, maar het moet nog verder omhoog. Daarom hebben we de gemeenteraad geld gevraagd om bij meer dan twintig grote flatgebouwen bovengrondse groente- en fruitcontainers te kunnen plaatsen in 2020."

Uit de evaluatie blijkt verder dat het aantal kilo's gescheiden ingezameld Plastic, Metaal en Drankpakken (PMD) de eerste 5 maanden met maar liefst 87 procent is toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

VERBETERPUNTEN Er zijn ook verbeterpunten. Het aantal bijplaatsingen bij ondergrondse containers van met name grofvuil is een aandachtspunt. Hiervoor zijn de ondergrondse containers niet bedoeld. Door het rijden op de vulgraadsensoren die aangeven wanneer een container bijna vol is, het nog sneller inspelen op meldingen, communicatie in twee talen en intensievere handhaving moet het aantal bijplaatsingen snel worden teruggedrongen. Het aantal meldingen daalde van 226 in januari 2019 naar 130 in februari en 95 in maart. Team handhaving controleerde in deze maanden extra op illegale dumpingen. In april (138) en mei (123) is een lichte toename te zien.

Het systeem van afvalpassen werkt technisch gezien na het oplossen van enkele opstartproblemen goed. Meldingen van passen of kaartlezers die niet werken, komen nauwelijks meer voor. Het team Afvalbeheer geeft aan dat de inwoners aan het pasjessysteem gewend zijn geraakt. Om de service aan de Amstelvener te vergroten onderzoekt de gemeente samen met de leverancier of de paslezers op de ondergrondse restafvalcontainers geschikt gemaakt kunnen worden voor álle Amstelveense afvalpassen. Dit vermindert naar verwachting de kans op vervuiling van de PMD-containers en pasjeshouders kunnen zwerfafval dat ze oprapen overal weggooien.

KARTONLADE De gemeente gaat een proef doen met het aanbrengen van een aparte kartonlade in een papier/kartoncontainer. Nu komt het geregeld voor dat kartonnen dozen klem komen te zitten, waardoor het lijkt alsof de container vol is. Daarnaast doet de gemeente een proef met het aanbrengen van pictogrammen met tijdelijke verf vóór de papier/kartoncontainer, waardoor duidelijk wordt hoe dozen kleingemaakt moeten worden. Op deze manier is voor alle Amstelveners duidelijk waar een container voor dient, ook voor onze internationale inwoners.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie