Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Amstelveen uit waardering voor veteranen op Veteranendag

24 juni 2019 om 16:00 lokaal

AMSTELVEEN Gemeente Amstelveen heeft zaterdag haar waardering en erkenning getoond voor de circa 230 veteranen die hier wonen. Het gaat daarbij om mannen en vrouwen die voor ons land hebben deelgenomen aan oorlog, internationale vredesmissies of humanitaire hulpverlening vanaf de Tweede Wereldoorlog tot heden. Ze werden in het zonnetje gezet tijdens de dertiende editie van de jaarlijkse Amstelveense Veteranendag.

¨Ieder van u heeft zijn eigen ervaringen, maar één ding heeft u gemeen, u heeft ervaren wat oorlog is en wat oorlog met mensen kan doen. U kent de risico's en de spanning van dienen onder extreme omstandigheden. U heeft dingen gezien die u niet zomaar vergeet. U weet wat behulpzaamheid, plichtsgetrouwheid en moed zijn, wat de woorden kameraadschap en loyaliteit betekenen maar ook welke opoffering en offers dit soms vraagt,¨ aldus burgemeester Tjapko Poppens in zijn toespraak ter opening van de goed bezochte bijeenkomst in het raadhuis van Amstelveen

Poppens weer er op dat vrede niet vanzelfsprekend is. "Daar staan we op Veteranendag bij stil. Onze veteranen hebben zich met volle overtuiging ingezet voor vrede, vrijheid en veiligheid. In ons land en op vele andere plekken in de wereld. Daar verdienen zij ons grootste respect voor."

Daarna gaf Maaike Hoogewoning, winnares van de landelijke Witte Anjerprijs 2019, een indrukwekkende presentatie over haar ervaring als operatieassistent in Afghanistan. Ze is veteraan en schrijfster van het boek ´Oorlog in de operatiekamer´, waarin zij de lezer meeneemt in het dagelijks leven op een militaire basis in Afghanistan met de spanning, de dreiging en de inspanningen. Door haar ervaringen te delen draagt zij bij aan het vergroten van maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen.

De Amstelveense Veteranendag werd vooruitlopend op de Nationale Veteranendag gehouden. Die vindt plaats op zaterdag 29 juni.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie