Cobra Museum
Cobra Museum ANP/Koen van Weel

Cobra Museum belicht werk van vrouwelijke kunstenaars

23 juni 2019 om 16:00 Uit-cultuur/nieuws

AMSTELVEEN Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) opent op donderdag 11 juli de tentoonstelling ´Nieuwe Nuances´ in het Cobra Museum in Amstelveen. Het museum toont van 12 juli tot 1 december in deze nieuwe expositie werk van acht vrouwelijke kunstenaars.

Met de tentoonstelling wil het Cobra Museum een nuance aanbrengen in de kunstgeschiedenis door het beeld van de Cobra-beweging als 'mannenclub' bij te stellen. Terwijl een aantal mannelijke kunstenaars in de geschiedschrijving over Cobra altijd prominent figureert, staan de vrouwelijke kunstenaars die een bijdrage hebben geleverd meer op de achtergrond. ´Nieuwe Nuances´ zet nu acht van hen op de voorgrond. Vrouwen die volgens het Cobra Museum ontegenzeggelijke belangrijke rol vervulden als kunstenaar binnen en rondom Cobra. Else Alfelt

E is werk te zien van Sonja Ferlov Mancoba, Ferdi (Jansen), Lotti van der Gaag, Anneliese Hager, Henny Riemens, Madeleine Szemere Kemeny en Dora Tuynman. In ´Nieuwe Nuances´ staat het werk van deze kunstenaars op de voorgrond – los van welke relatie tot Cobra dan ook.

Elke kunstenaar in de tentoonstelling wordt gerepresenteerd op een wijze die recht doet aan haar geheel eigen positie. Zij worden binnen haar tijd geplaatst en ook wordt ingegaan op de vraag welke invloed het vrouw-zijn had op het kunstenaarschap.

Het Cobra Museum grijpt deze tentoonstelling ook aan om de collectie te versterken met langdurige bruiklenen van enkele werken van deze vrouwelijke kunstenaars.

Voor meer informatie: https://www.cobra-museum.nl/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie